Něco podobného drtivá většina z nás na živo ještě nikdy neviděla. Obrovský točící se větrný vír ve tvaru nálevky mohli poslední březnový den pozorovat lidé mezi Horním Štěpánovem a Brodkem u Konice. K žádným škodám na majetku, či dokonce životech ovšem nedošlo, vír se totiž naštěstí ani nedotkl země.

 

Značně nezvyklý výhled se naskytl obyvatelům řady obcí na Drahanské vrchovině. Kolem sedmé hodiny večerní pozorovali v okolí Protivanova a Horního Štěpánova výjev připomínající tornádo. A řada z nich také úkaz nafotila a posléze zveřejnila. Vzniku hrozivého meteorologického jevu v okolí Horního Štěpánova předcházela bouřka a kroupy. „Točilo se to asi pět minut a pak to zmizelo,“ popsala Ivana K. z Horního Štěpánova vír, který si v pátek 31. března zhruba v 18:50 natočila na svůj mobilní telefon.

Většina lidí by tento jev jednoznačně označila za tornádo. Na Konicku však naštěstí nedošlo k žádným škodám, protože vír se zřejmě vůbec nedotkl zemského povrchu. V takovém případě odborníci nehovoří o tornádu, ale „pouze“ o tzv. trombě. Nad děním na fotografiích pak rokovali lidé nejen na Facebooku. A posléze se téma dostalo i do médií. Například TV Nova oslovila odbornici na meteorologické jevy. „To, co můžeme na těch záběrech vidět, je s největší pravděpodobností takzvaná tromba,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová. „Je ale možné, že to bylo tornádo té nejmenší síly - tedy F0 na Fujitově stupnici. To by ale musel potvrdit terénní průzkum, který by určil, zda se dotklo země, nebo ne,“ sdělila.

„I kdyby to byla ‚jen‘ tromba, tak byla sakra velká, velmi nízko a s ohledem na to, že teprve začíná jaro, také velice brzy,“ komentovala Jana B. ve facebookové skupině „Lovci bouřek“, kde se ohledně celé záležitosti vedly diskuse opravdu vskutku bouřlivé. 

Není bez zajímavosti, že Český hydrometeorologický ústav oficiálně již potvrdil existenci prvního letošního tornáda v ČR. To mělo být pozorováno relativně nedaleko Horního Štěpánova, a to konkrétně poblíž Letovic na Blanensku. Nejznámějším a nejničivějším tornádem poslední doby je to, které se v roce 2021 přehnalo jižní Moravou. V roce 2001 se ale vyskytlo také v Čechách pod Kosířem a o tři roky později v Litovli.