To je život! Jen žerou a oddávají se sexu. Mladí vzácní levharti mandžuští Akeno a Cora v zoologické zahradě na Svatém Kopečku v Olomouci se rozhodli, že pro záchranu svého kriticky ohroženého druhu udělají maximum a s příchodem jara se pustili do intenzivního páření..

O levhartech mandžuských se dá říct, že mají všechna NEJ. Jsou nejkrásnější, nejdravější, nejvšestrannější, ale také nejvzácnější a nejohroženější kočkovité šelmy na světě. Ti v olomoucké ZOO se rozhodli vzít jaro útokem.

„Samice šla do říje a samec se k ní postavil, jak mu přirozenost a pudy velí. Jejich páření jsme v uplynulých dnech pozorovali hned několikrát,“ prozradila Večerníku zooložka Jitka Vokurková. „Nic nám nemohlo udělat větší radost, než když jsme zjistili, že Akeno s Corou nedělají skoro nic jiného, než že si užívají sexuálních radovánek. Vzhledem k tomu, jak kriticky ohrožený druh to je, je to veliký svátek nejen pro všechny tady v zoo, ale vůbec pro celý chovatelský svět,“ doplnila zooložku mluvčí zoo Iveta Gronská. „Navíc tito naši mladí levharti spolu nejsou dlouho, takže ta radost, že v sobě našli zalíbením, je dvojnásobná,“ přidala s úsměvem.

Levharti mandžuští jsou jedním z nejohroženějších druhů na Zemi. Ve volné přírodě ve své domovině na ruském Dálném východě jich žije už jen několik desítek. V zoologických zahradách jich pak je něco málo přes sto, ovšem čistokrevných je asi jen jedna třetina. Olomoucká zoo chová tyto nádherné vzácné šelmy od roku 2001 a úspěšně odchovala dvanáct mláďat, přičemž všechna jsou čistokrevná.

Pokud páření Akena s Corou dopadne tak, jak by si všichni přáli, mohla by se v červnu narodit na Hané další levhartí mláďata.