Milán, Londýn, New York, Paříž. Tato města tzv. „Velké čtyřky“ jsou považována za hlavní módní města 21. století. Uplynulý čtvrtek 27. dubna se k nim minimálně na zhruba dvě hodinky připojil také Prostějov. Letošní fashion show Doteky módy měla spád a skvěle se vydařila. Našli se i tací, kteří ji označili za zatím nejlepší v historii.

Přestože Doteky módy byly v první řadě prezentací oboru modelářství a návrhářství oděvů, tak se do jejich příprav i průběhu zapojili i další studenti. Studenti užité malby se podíleli na tvorbě scény, ti z oboru multimediální tvorba pak kromě dokumentování dění připravili také video představující vtipným způsobem prostředí školy. Zhruba čtyřminutový snímek byl pro potřeby večera o něco zkrácen, v plné verzi jej však lidé mohou zhlédnout na youtube kanálu školy.

Diváky ve vyprodaném sále přivítal moderátor večera Marek Vašut, který suverénním a zcela profesionálním způsobem vystřídal osvědčeného Tomáše Hanáka. Program pak zahájila kolekce Olympiáda, která získala 1. místo na soutěži Mladý módní tvůrce v Jihlavě. Mimo modelky z řad studentů SŠDAM mohli diváci sledovat také členky tanečního oboru prostějovské ZUŠky. Následovaly ukázky klauzurních prací, jejichž tématy byly obrazy Františka Kupky a Lidské tělo. „Předvedené oděvy byly na vysoké úrovni, jsem přesvědčena, že by nikdo nepoznal, že nepochází od profesionálních návrhářů, ale jsou dílem studentů. Na preciznost krejčovského zpracování bedlivě dohlíží návrhářka Yvona Leitner, přes kterou by nic nedokonalého ani neprošlo,“ komentovala práci studentů školy její ředitelka Blanka Čechová.

Mimo jiné byla k vidění kolekce nazvaná Jedinečnost. „Chtěla jsem jí vyjádřit svůj pohled na člověka. Jemnost a křehkost duše v ní kontrastují se sílou osobnosti,“ představila svou Jedinečnost letošní maturantka Tereza Kolmačková, která má ve své tvorbě ráda minimalismus i netradiční materiály.

Pak už se představili profesionálové jako například držitelka titulu Top styl designer Iveta Řádková, pro jejíž modely jsou typické čisté linie a zajímavé souhry zdánlivě nekombinovatelných prvků.

Vše vyvrcholilo kolekcí Petra Kaloudy, který se jako návrhář podílí na výjimečných událostech, mezi něž patří například takzvaný Mozartův ples v Národním divadle Brno. „Celý večer dopadl skvěle a kolekce Petra Kaloudy, kterou představili samí muži, to skvěle završila,“ zhodnotila ředitelka školy, na jejíž studenty už tento týden čekají maturitní zkoušky. Kromě toho také chystají vernisáž maturitních prací oboru užitá malba, která by měla proběhnout ve čtvrtek 11. května v prostorách prostějovského muzea. „Ohlasy na akci byly natolik povzbudivé, že celému týmu složenému zejména z kantorů naší školy dodají dostatek energie do pořádání akce i v příštím roce,“ uzavřela Blanka Čechová.

 

 

 

 

16 lista moda