Z novinky se stává příjemná tradice, stále více oblíbená mezi občany Olšan a okolí. Jak jsme zaznamenali, sjíždějí se sem zájemci nejen z Prostějova, ale i z Olomouce a okolí. O co jde? V Olšanech u Prostějova vztyčili podruhé za sebou májku, přičemž jak se sluší a patří, byla z toho velká akce a pozdvižení. Dorazily stovky lidí, kteří se rozhodli, že si vztyčení májky nenechají ujít. Do areálu hasičárny se všichni málem ani nevešli. U slavnostní chvíle nechyběl ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník.  

V neděli 30. dubna jindy klidné Olšany tentokrát žily. A velká část místních se snažila za každou cenu dostat do areálu hasičárny. Nebylo divu, místní hasiči znovu šli vztyčit májku. A to se neobejde bez velké parády. Z malého plácku u zbrojnice se rázem stalo dějiště velké akce: tu se točilo pivo, o kus dál došlo na chystání makrel. A všude kolem byla spousta pobíhajících dětí. „Mám zde známé, děti tu mají kamarády ze školky. Byli jsme i na pálení čarodějnic,“ svěřila se Večerníku paní Michaela, která rovněž dorazila s dítkem. „Rádi se podobných akcí účastníme. A máme v oblibě podobné tradiční akce, i proto jsme se odstěhovali na vesnici,“ dodala.

Podobně to viděly také další rodiny. Čekání na vztyčení májky si děti krátily hrou s míčky, ochutnáváním dobrot a také obdivováním májky z blízka. „Je z toho průlezka a sedačka zároveň, nevím, po čem polezou, až to zvedneme,“ usmíval se Martin Kikal, jeden z hasičů, kteří měli postavení májky na starost. Mohl být spokojený, loni dorazili lidé, letos s nimi i pěkné počasí. „Májka je vyšší o tři metry než loni, kdy jsme to dělali poprvé na zkoušku. Chytlo se to, lidi o to měli zájem. Tak jsme si řekli, že uděláme trochu vyšší,“ konstatoval Kikal. Letos tak májka v Olšanech u Prostějova měří dobrých 13 metrů.

Areálem se po celou dobu akce rozléhal hlasitý smích a hovor. O kus dál, v poněkud klidnějším koutě, si děti mohly nechat nabarvit obličej. A tak se najednou odněkud vynořil tu pokémon, jindy zase princezna. „Je to tu moc bezva, rádi sem chodíme Jsme z Olšan a moc se nám tady líbí,“ řekla Večerníku k akci žena, která se představila jako Jarmila.

Po více než půldruhé hodině už se šlo na to. Hasiči vyrazili do akce a společnými silami májku zvedli a následně upevnili. A povedlo se, po neděli tak mají Olšany novou dominantu. Alespoň tedy dočasnou…