Hodně smutný konec fantastické tradice! Bezpochyby nejoriginálnější prostějovská akce roku, kterou si každoročně užívaly stovky studentů, se ani letos neuskuteční. Trvalo několik let, než se z prostějovského Majálesu stal skutečný fenomén, který v daném rozsahu i provedení neměl v celé republice obdoby. Bohužel stačily dva covidové roky a zdá se, že oslavy studentského svátku jsou minimálně pro letošek pohřbeny. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že by se Majáles měl tento rok v Prostějově konat. Nad jeho další budoucností se vznáší hodně temný otazník.  

Studentský Majáles v Prostějově se svým pojetím vymykal „duchu doby“, kdy se většina z nás nechává pouze pasivně bavit někým, kdo za to dostane zaplaceno. Dlouhý a veselý průvod vycházející od prostějovských lázní byl skvělou přehlídkou studentské kreativity i bezprostřední radosti. Nezbytná spolupráce na přípravách masek, nacvičování scének i pečlivý výběr jednotlivých kandidátů přitom daly středoškolákům do života nepochybně více než řada hodin prosezených pasivně v lavicích.

Radnice o Majálesu nic neví

V souvislosti s touto akcí bylo nejčastěji skloňováno jméno principála Divadla Point Aleše Procházky, který ještě coby pedagog Gymnázia Jiřího Wolkera stál u zrodu této skvělé tradice. Od počátku však byla pro ni také zásadní vize a podpora Michala Šmucra. Někdejší ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera však již na škole skončil poté, co byl jmenován členem Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho nástupce ještě před rokem hovořil o tom, že by se Majáles letos konat měl. „Mohli bychom akci opět zaštítit, nicméně za mě by bylo ideální, pokud by se na ní ve větší míře podílely i ostatní školy. Klíčová bude také spolupráce s Divadlem Point, městem Prostějov a případně dalšími partnery,“ uvažoval loni ředitel GJW Michal Müller.

Bohužel k ničemu takovému v průběhu roku nedošlo. „O pořádání Majálesu nevím nic. Minimálně o finanční dotaci v této věci nás určitě nikdo nežádal,“ zareagovala na náš dotaz první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Přísliby se rozplynuly

Na dotaz zaslaný prostřednictvím SMS zpráv týkající se letošního Majálesu se Michal Müller po bezmála dvou týdnech marné snahy o telefonický kontakt omluvil s tím, že je aktuálně zaneprázdněn přijímacím řízením a organizací maturit.

Obdobně se rozplynula také aktivita, kterou naznačovalo vedení SSDAM. To však počítalo s posunem termínu akce na červen. „S organizací Majálesu pro letošek nepočítáme, vzhledem k náročné přípravě Doteků módy by to ani nebylo možné,“ konstatovala ředitelka školy Blanka Čechová.

Studenti nenašli nástupce

Na oslavách Majálesu bylo cenné zejména to, že i na jeho organizaci se ve velkém podíleli sami studenti. „Na Gymnáziu Jiřího Wolkera vždy vytvořili určitou produkční skupinu, která mimo jiné s dostatečným předstihem oslovovala jednotlivé školy, zda se Majálesu zúčastní. Do ní se vždy zapojovali také studenti nižších ročníků, kteří v tom následujícím převzali kormidlo a už věděli, co vše je potřeba zařídit. Tohle vše bylo na rok 2020 připraveno, bohužel covid do toho hodil vidle. Tradice se pak přervala a zřejmě niko neměl snahu pohozenou rukavici zvednout,“ shrnul Aleš Procházka, který se však v posledních letech v přípravách akce fakticky neangažoval.

Trocha historie

Studentský Majáles se v Prostějově konal nejprve v šedesátých letech, během normalizace však byl zrušen. Obnovit tuto tradici se v našem městě podařilo v roce 2006. Po relativně skromných začátcích nabraly oslavy na obrátkách a každoročně nabízely fantastickou reklamu na studentský život. Zatím poslední ročník se s plnou parádou konal v roce 2019.