Po roce se opět zaplnilo prostějovské náměstí všemi jednotkami integrovaného záchranného systému (IZS). Řada policejních, hasičských i záchranných vozidel ale tentokrát nespěchala k případu, nýbrž za širokou veřejností, pro kterou už podevatenácté připravila tuto naučnou akci. Ve zmenšeném prostoru náměstí se i letos obešla akce bez výraznějších praktických ukázek, ale v nádherném počasí to i tak na centrální prostějovské ploše před radnicí žilo. K vidění byly ukázky techniky, výstroje, výzbroje, laserová střelnice, ukázky městského kamerového systému s digitálním záznamem, laserový měřič rychlosti vozidel, prostředky IZS a kriminalistická technika. Informační střediska jednotlivých složek nabízela také poradenskou službu. Pro veřejnost byla k dispozici ukázka ovlivnění alkoholem nebo drogou pomocí speciálních brýlí. Zajímavých informací se tedy uplynulý pátek 28. dubna dočkali nejen ti nejmenší, ale také řada dospělých, kteří sem v pátečním dopoledni zavítali.

I letošní, v pořadí devatenáctý ročník oblíbené akce toho nabídl k vidění opravdu hodně a náměstím se chvílemi dalo jen stěží projít. Velký zájem tak byl jasně patrný a radost z toho měli zástupci všech jednotek Integrovaného záchranného systému v čele se členy Městské policie, která je pravidelně hlavním organizátorem. Po informacích prahly nejen děti, zahanbit se totiž nenechali ani dospělí. Příchozích bylo více než patnáct set. A k tomu slunečno a nebe bez mráčku - co víc si mohli pořadatelé přát.

Náměstí T. G. Masaryka se začalo plnit ještě před odbitím deváté hodiny, kdy už na místě byly připraveny všechny složky, jež se během dalších čtyř hodin téměř nezastavily. Stejně jako v minulém roce se i letos museli návštěvníci obejít bez praktických ukázek, ale i přesto se rozhodně měli na co dívat i si osobně vyzkoušet. Do příštího ročníku by organizátoři chtěli prostory ještě zvětšit, rádi by předvedli některé ze svých ukázek i na náměstí.

Většinu návštěvníků tvořily děti ze základních škol. Každý sledoval to, co ho zajímalo. „Odmalička se chci stát hasičem, takže jsem se tam byl podívat. Jen mě to v rozhodnutí utvrdilo. Rád bych totiž v budoucnu pomáhal lidem, ale nechci u toho nosit zbraně. Budu se hlásit na Trivis a uvidíme, jestli bych pak nešel ještě dál,“ prozradil nám jeden ze žáků Jakub Špaček.

Tím největší lákadlem se ale v letošním roce stala jednoznačně policie, která přivezla i speciální vůz Ferrari, jenž je jediným vozidlem této značky v republice. „To je opravdu hlavní tahák. Jsem velmi rád, že se podařilo policii domluvit jeho vystavení zde na náměstí. Je to speciální vozidlo, které podle mých zpráv může řídit jen hrstka vybraných policistů. A nejen my jsme si jej mohli důkladně prohlédnout. Myslím si, že to byl skvělý zážitek, který se nebude jen tak opakovat,“ uvedl za organizátory ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. U vozidla proslulé značky se zastavovaly děti, bez povšimnutí jej nenechali ani dospělí kolemjdoucí. „Jdu spíše náhodou okolo, ale když jsem viděla, co se tu děje, tak jsem se snad hodinu zdržela. Je to zajímavá podívaná a člověku to přiblíží jednak práci složek, ale i techniku jakou mají. Je jasně patrné, že jde doba dopředu,“ zareagovala na dotaz Večerníku slečna Kristýna.

Kromě zmíněného „fára“ ale policisté představili velký vozový park, tedy auta pro dopravní policii, maskovací vozidla, ale i pro běžné využití, nechyběly ani motorky. To policisté z jednotky rychlého nasazení z Vrahovic zase ukázali dětem zbraně, nechyběli ani kriminalisté. „Máme tu už tradičně možnost udělat si otisky prstů. Letos jsme přišli s novinkou, návštěvníci si mohou vyzkoušet otisk bot. Nechybí ani různé postupy, které používáme při hledání stop, kde na jednoduchý příkladech dětem ukazujeme, z čeho všeho jsme schopni se dopátrat potřebného výsledku,“ nastínil jeden z kriminalistů, co všechno na zájemce čekalo.

U stánku Městské policie byl zase největší zájem o laserovou střelnici, takže se dvojice strážníků během celé akce nezastavila. Kromě toho dostávaly děti také balónky a na vlastní kůži si za pomoci brýlí mohly vyzkoušet, jak to vypadá, když je člověk pod vlivem drog.

Ve velkém obležení bylo také místo zdravotnické záchranné služby, které se sestávalo ze dvou sanitek a dvou stanů, v nichž probíhal nácvik různých výkonů. „Máme tady dvě výjezdová vozidla. Jedno z nich je momentálně vyprázdněné, protože materiály máme venku, kde si mohou zájemci vyzkoušet druhy první pomoci na figurínách, ale také batohy, které s sebou záchranáři k pacientům nosí. Jedná se vždy o dva. V červeném mají zdravotníci věci na případnou resuscitaci a v modrém najdou léky a anestetika. Nezdá se to, ale i to je namáhává činnost, protože tyto batohy mají něco kolem dvaceti kilo,“ prozradila Večerníku tisková mluvčí Lucie Mikisková. Vzápětí také dodala, že jedna ze sanitek je zde mimo službu, zatímco druhá v případě potřeby vyrazí rovnou na zásah. „Ta, která je relativně vyprázdněná, je tu navíc, starají se o ni záchranáři ve svém volném čase, kteří předávají zkušenosti s první pomocí zájemcům. Druhá je v pohotovosti a záchranáři v případě potřeby okamžitě vyrazí do akce. Vypadá to, že se zdrží na celou akci, dvě sanitky v regionu budou asi dostatečné,“ doplnila Mikisková.

U stánku hasičů zase nechyběla možnost zhlédnout veškeré vybavení, které mají v případě potřeby k dispozici. Několikrát se hasiči dostali i nad střechu radnice pomocí přistavěné plošiny. Nedaleko aut si pak děti s radostí vyzkoušely hasičský oblek a mohly se názorně podívat na využívanou moderní techniku, obdivovaly i speciální obleky pro chemický únik.

S bojovým vozidlem LRD 130 Kajman dorazila i Armáda České republiky společně s vojenskou policí a u dětí vozidlo hrálo prim. Nechyběla také ani přehlídka zbraní s názornými ukázkami. Na náměstí figurovala i celní správa, která mimo prohlídek vozidel lákala i na kvíz pro děti. Podobně si soutěže připravili i u dalších stánků, samozřejmostí byly náborové letáčky pro budoucí ochránce nás všech.

Svůj stánek měla i mediační a probační služba, která se tu představila poprvé. Ukázku s dronem předvedli záchranáři s Czech SAR Teamu, zastoupení měl i stánek Pojišťovny Ministerstva vnitra. Přestože na menším prostoru nebylo možné předvést větší praktické ukázky, tak návštěvníci odcházeli spokojeni, protože organizátoři měli co nabídnout.

Během programu na náměstí T. G. Masaryka probíhají soutěže pro děti, kdy nejlepší získají drobné ceny.

Den se složkami IZS navštívili také zástupci vedení města v čele s primátorem Statutárního města Prostějova Františkem Jurou, první náměstkyní primátora Miladou Sokolovou i dalšími náměstky Jiřím Rozehnalem, Jiřím Pospíšilem, Milošem Sklenkou a Marcelou Župkovou.

Sečteno a podtrženo - akce se tak nedá hodnotit jinak než ryze pozitivně. Pro jubilejní dvacátý ročník je výzvou, zda se skutečně podaří zajistit větší prostor.