Prodloužený víkend patřil v Držovicích hodovým oslavám, které si užila nejen řada místních občanů, ale i těch přespolních. Program byl pestrý v sobotu 6. i V neděli 7. května a každý si tak přišel na své. Vedení obce udělalo největší radost počasí. I přes nepříznivou předpověď se vydařilo skvěle a sobotní odpoledne místo deštníků téměř střídal opalovací krém.

Jarmark, výstava drobného zvířectva, fotbal, hodová mše i průvod. Držovice toho během svých hodů nabídly opravdu dost. Uplynulou sobotu se už od dopoledních hodin lidé scházeli v Tiché ulici v místním parku, kde probíhal už třetí ročník jarmarku. Návštěvníci si tak mohli nakoupit celou řadu sladkých i slaných pochutin, ale také oděvy, módní doplňky, květiny či nádobí. Nechyběly ani tradiční produkty, které k hodům patří, a na své si přišly také děti. Pro ně byl připraven například skákací hrad, různé soutěže, omalovánky a nezbytné malování na obličej.

Velká část přítomných využila možnost návštěvy stánku zdejších hasičů, kteří si připravili řadu pochutin z udírny i tekutých dobrot čítajících alkohol i limonády. Díky krásnému počasí byl park slušně zaplněný a z množství stánků měli všichni radost. „Výběr je tu opravdu velký. Nakoupili jsme si nějaké sladkosti, které chtěl hlavně synek. Líbily se nám i další věci, ale nemůžeme zase až tak hodovat,“ pravila se smíchem jedna z maminek.

Podle předpovědi to přitom dlouho vypadalo bledě, protože hned na sobotu byl hlášen trvalý déšť. Obci se ale podařilo dešti poručit a místo zatažené oblohy se lidé doslova opalovali. „Někdo se nad námi asi smiloval. Jsme rádi, že předpověď nevyšla, všechno tak mohlo proběhnout v hojné míře. Velké poděkování patří všem, kteří se zapojili. Od vedení obce přes dobrovolníky, prodejce i všechny návštěvníky,“ s potěšením konstatoval starosta obce Jaroslav Studený.

Jen přes cestu se pak mohli návštěvníci vydat za dalším programem, který byl v režii chovatelů drobného zvířectva. Na hřišti tak proběhla už tradiční výstava, k vidění byla řada holubů, králíčků, moráků i slepice. „Jsme rádi, že vyšlo počasí, ze kterého jsme měli obavy. Je to vždy první výstava v roce. Pro chovatele je lepším termínem až podzim, ale zde to vždy spojíme s hodovými oslavami. Je tu o něco méně holubů, protože jsou v tomto období na vejcích. Nejvíce ale určitě letí stále zakrslí králíčci. Děti si je rádi pohladí a některé z nich si zájemci brali i domů,“ prozradil Večerníku předseda pobočky Českého svazu chovatelů Karel Karkan. Výstavu nijak nenarušilo konání hodové kopané, kdy ale domácí hráči nakonec příliš radosti dvěma stům přítomným neudělali, padli totiž na penalty.

Program hodů následně pokračoval i v neděli, kdy dopoledne proběhla tradiční hodová mše v kostele svatého Floriána a odpoledne se konal průvod. „Letošní hodové slavnosti můžu hodnotit jen kladně, jsem s nimi maximálně spokojený – vše nám vyšlo, jak jsme si předsevzali. Věřím, že se v příštím roce uvidíme minimálně ve stejném počtu jako letos a užijeme si opět skvělou atmosféru,“ usmíval se při rozloučení starosta Držovic Jaroslav Studený.