9. května 1945 byl v ranních hodinách osvobozen Prostějov. Město osvobodila vojska Rudé armády společně s Rumunskou královskou armádou. Pietním aktem na prostějovské radnici a na městském hřbitově si toto výročí připomněli představitelé města Prostějova společně se zástupci armády, policie, komunálními politiky i zástupci společenských organizací a spolků.

 

Primátor města František Jura při pietním aktu pronesl tato slova:

"Vážené dámy, vážení pánové,

sešli jsme se, abychom si připomněli konec 2. světové války, porážku nacismu a fašismu a osvobození naší vlasti. Přišli jsme uctít památku našich statečných spoluobčanů, kteří riskovali své životy a životy svých rodin při zapojení do odboje. Dnes také vzpomínáme na Čechy zapojené do bojů na východní i západní frontě, A v neposlední řadě také na hrdinné vojáky, kteří naše město i celé Prostějovsko osvobodili. Těm všem patří naše vděčnost a naše úcta za činy, které pro nás vykonali.

2. světová válka byla strašlivým konfliktem a na hrůzy způsobené okupanty našim lidem v letech 1939 až 1945 nelze zapomenout. Oběti z řad našich spoluobčanů včetně kdysi významné židovské komunity, která po staletí spoluvytvářela obraz Prostějova, zůstávají v našich myslích jako memento. Jsou nesmazatelnou připomínkou, že zlu se nemá ustupovat, že za právo a spravedlnost je občas nutné bojovat a že nemáme mlčet, když se někomu jinému děje křivda.

Dámy a pánové,

historii si musíme stále připomínat. Učí nás rozumět dnešnímu světu a připravovat se na výzvy, které na nás čekají.

Ještě jednou chci vyjádřit úctu všem, kdo se zasloužili o porážku okupantů. A děkuji také vám všem, kteří jste dnes přišli tehdejší události připomenout společně s námi."

 

DSC 0263
 
 
DSC 0275
 
 
DSC 0278
 
 
DSC 0321
 
 
DSC 0288
 
 
DSC 0289
 
 
DSC 0300
 
 
DSC 0303
 
 
DSC 0308
 
 
DSC 0312