O tom, jak šel čas a jak kráčely dějiny, se mohli návštěvníci přesvědčit od soboty 6. května do svátečního pondělí na plumlovském zámku. Z celodenního programu na všechny tři dny si vybral každý, bavily se tak všechny generace. A čeho všeho se návštěvníci dočkali? Představila se například skupina šermířů Markus-M či skupina historického šermu Mohelnická sebranka. O pestrý program se starala i divadelní a taneční skupina Roseta, podívat se zblízka mohli návštěvníci na kovářské řemeslo a nechyběly ani ukázky sokolníků s dravým ptactvem. Každou půlhodinu byl také velký zájem o pohádkové prohlídky zámku.

Na zámku v Plumlově to žije téměř neustále a prodloužený víkend byl jako dělaný na tradiční akci. Program byl každý den zahájen desátou dopolední a pokračoval až do pozdního odpoledne. Na své si přišli ti nejmladší, ale i starší generace, které s humorem sobě vlastním pobavila všechna uskupení, která se do programu zapojila.

Velkému zájmu se stejně jako v minulých letech těšili šermíři, kteří si pro publikum připravili nové inscenace. Jejich um je skutečně obdivuhodný. Tentokrát se o tento bohatý program staraly hned dva soubory. S oblibou se děti těšily také na sokolnické ukázky, které si mohly i vyzkoušet, z čehož si odnášely nevšední zážitek. „Měl jsem trošku strach, když se ke mně pták blížil, ale bylo to super,“ prozradil malý Martin, kterému přistála poštolka na ruce.

Další program nabídl různé pohádky pro děti a krátká divadelní vystoupení i s tancem si připravila také skupina Roseta. Návštěvníci si drtivou většinu všeho dění užívali na nádvoří. Pouze v sobotu dopoledne kvůli dešti se úvod odehrál v zámeckém sklepení. Během všech tří dnů pak každou půlhodinu probíhaly kostýmované prohlídky místního zámku a každou hodinu pohádkové prohlídky hradního sklepení.

Organizátoři akce byli spokojení, že si lidé prodloužený víkend užili právě zde. Do příště by ale rádi ocenili ještě o něco lepší počasí. „Ze zpětných reakcí máme radost. Lidé jsou spokojení a všechna uskupení, co tady působí, jsou opravdu vynikající. Jedinou kaňkou je pro nás počasí. V sobotu zpočátku pršelo, v odpoledních hodinách už to lidi moc netáhlo. V neděli bylo dost chladno. A v pondělí to taky nebylo ideální, ale už se na nás alespoň usmálo sluníčko,“ shrnuli pro Večerník organizátoři.