Na tuto tradici se podařilo navázat! Naposledy v roce 2019 se konala oblíbená Prostějovská Mateřinka - oblastní kolo celostátního festivalu mateřských škol. Přehlídku tanečního umu dětí zatím školou nepovinných sledovalo uplynulý čtvrtek 4. května již pojednadvacáté zcela zaplněné prostějovské divadlo.

 

Na Mateřince se představilo celkem 132 capartů ze 7 školek, se kterými vystoupení nacvičovalo 22 pedagogických pracovnic. Pro všechny to bylo jejich první velké veřejné vystoupení v životě. „Původně mělo být školek osm, nicméně ‚MŠ Partyzánská‘ kvůli nemocnosti dětí na poslední chvíli svoji účast odvolala,“ prozradil Večerníku zakladatel a hlavní organizátor Tomáš Jachník s tím, že na rozdíl od předchozích ročníků se tentokrát jednalo výhradně o prostějovské školky.

Na prknech, která znamenají svět, se v rámci Mateřinky 2023 postupně představily „MŠ Raisova“ s choreografií Slunce a seno, „MŠ Libušinka“ s Evolucí tance, „MŠ Stanislava Manharda“ s Duhovou vílou, „MŠ Fanderlíkova“ a její Shrek, „MŠ Smetanova“ s tancem Hajdy na kutě, „MŠ Čechovice“ s vystoupením Docela malý plamínek a v neposlední řadě „MŠ Žešov“, která ukázala Slunce, seno a malá telátka. „Je radost vidět nadšení dětí a plné hlediště usmívajících se rodičů,“ usmál se organizátor, který vzkázal poděkování za podporu prostějovským zastupitelům a zastupitelkám.

V minulých ročnících vítěz přehlídky postupoval do celonárodního finále v Nymburce. „To se ovšem letos konat nebude, na rozdíl od nás se jim na dlouhou tradici navázat nepodařilo,“ reagoval na náš dotaz Tomáš Jachník, který zároveň poděkoval statutárnímu městu Prostějov za podporu při financování akce.