Prostějovsko se vrátilo na gastronomickou mapu světa! Od čtvrtka 4. až do soboty 6. května probíhalo v pražském centru O₂ universum finále národního kola nejprestižnější kuchařské soutěže na světe Bocuse d'Or. Do národního kola vybrala česká Akademie Bocuse d’Or, v níž zasedli šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler či Tomáš Popp také Lukáše Velšmída, který působí na „Běláku“.  

Vše se konalo přímo před zraky diváků, navíc v atmosféře podobné vrcholným sportovním utkáním. Fantastického úspěchu postupem do finále dosáhl zmíněný Velšmíd, který už pátým rokem šéfuje kuchyni Restaurace a penzionu Bělecký Mlýn. „Spolu s ním za nás bojovali také Marek Vičar a Tomáš Hurta a jako ozdoba také Markéta Pavláková,“ představil své „koně“ majitel výletiště Richard Benýšek.

Deset finalistů muselo během 5 hodin a 35 minut před zraky diváků kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního z nich byl králičí hřbet a králičí stehno. Druhé jídlo mělo být vegetariánské a obsahovat brambory a česnek.

Vítězem se nakonec stal Dominik Unčovský. Kromě odměny ve výši 100 000 korun získal také možnost zúčastnit se evropského kola soutěže, která se uskuteční příští rok v norském Trondheimu. Na druhém místě skončil Patrik Bečvář, za ním se umístil Vojtěch Petržela.