Už popáté se o nadcházejícím víkendu sejdou u oranžerie na zámku v Čechách pod Kosířem mistři kovářského řemesla z celého Olomouckého kraje, kteří ho přiblíží široké veřejnosti. V areálu se tak znovu rozzáří ohně výhní a kováři se pustí do tvrdé práce. Přijďte se podívat na klasické řemeslo světové úrovně s doprovodným programem včetně prodejní výstavy nožů.

Stejně jako v minulých letech budou i letos všichni společně pracovat na jednom z projektů. Tentokrát by se mělo jednat o kovanou lavičku pro novomanžele. Hlavní organizátoři v podání Kovářů Olomouckého kraje zvou také na zahraniční hosty ze Slovenska, Polska nebo Itálie.

Ani to ale není všechno! Příchozí se mají opravdu na co těšit, protože k víkendovému setkání sympatizantů tohoto prastarého řemesla bude patřit spousta novinek. „Po celou dobu budou mít návštěvníci možnost se nejen podívat, ale i si vyzkoušet, jak náročná nejen fyzicky, ale i časově je výroba i malého předmětu. Kromě nás zkušenějších tam budou také zástupci mladší generace. Součástí doprovodného programu bude zajímavá přednáška s názvem Tradiční technologie výroby čepele japonského meče od pana Jaroslava Němce, malé návštěvníky potěší dětské kování či zábavná stezka,“ zve veřejnost Jaroslav Straka ze spolku Kováři Olomouckého kraje.

Souběžně s kovářským setkáním letos dostane prostor i prodejní výstava nožů, výrobků ze dřeva a z kůže, živé hudební vystoupení. Proběhnou ukázky pečení chleba, tavba a lití bronzu, nevšední práci představí tkalounkář, ranhojič či lazebník.

To vše uvidíte a třeba i okusíte na vlastní kůži tuto sobotu 20. května a neděli 21. května vždy od 9.00 hodin.

 

KDY: SOBOTA 20. KVĚTNA, 9.00-20.00 HODIN a NEDĚLE 21. KVĚTNA 9.00-16.00 HODIN

KDE: ZÁMEK ČECHY POD KOSÍŘEM, MÁNESOVA 1

 

 

 20 letak fortel