O nedělním dopoledni patřilo prostějovské hlavní náměstí i přilehlé ulice v Prostějově auto a moto veteránům. Na tradiční sraz je pozvali pořadatelé z Hanáckého auto moto veterán klubu v AČR Prostějov už po pětadvacáté!

Pragovky, škodovky, aerovky, fiaty, ameriky, čézety, jawy, bavoráky, ale i lahůdky třeba v podobě závodní Škody 100 či kapotovaného skútru Messerschmitt KR200. Červené vozítko, které začala vyrábět německá firma, původně se zabývající produkcí letadel, pohání motor o výkonu deseti koní. „Původně jelo i 100kilometrovou rychlostí, dnes vzhledem k jeho stáří – vyrábělo se v letech 1956–1964 – už to raději nezkoušet,“ dodal s úsměvem jeden z veteránistů. Messerschmitt váží cca 300 kilogramů a spotřebuje něco přes 3 litry benzínu na 100 kilometrů. Netradiční je i uspořádání kabiny, řidič sedí vepředu uprostřed a spolujezdci za ním. Měli by se tam podle technických údajů vejít dva, což je vzhledem k velikosti stroje celkem nepravděpodobné. Protože těchto vozítek bylo vyrobeno pouze 40 tisíc, dnes patří k vyhledávaným raritám.

Další lahůdkou byl motocykl Gnome et Rhone z roku 1925, na kterém z Určic přijel Pavel Pospíšil. Jeho pětistovku doprovodila druhá, Jawu z roku 1954 přivezla do Prostějova jeho dcera Pavla. Diváky zaujali nejen vyprávěním, ale i stylovým oděvem.

Mimo soutěže elegance čekala účastníky i vzpomínková jízda městem, jejíž dvouokruhová trasa vedla od startu v Trávnické ulici přes Svatoplukovu, Újezd, Dolní, Joštovo náměstí a Sokolskou zpět na Trávnickou, druhé kolo pak přes Svatoplukovu, Újezd, Wolkerovu, Palackého, Blahoslavovu a zpět na hlavní náměstí. „Jsme velmi rádi, že se oslava vydařila jak počtem účastníků, tak návštěvností,“ doplnil za organizátory Petr Studený, který zároveň poděkoval kolegům a také sponzorům.