Každý rok se v České republice zvyšuje počet případů nákazy lymskou boreliózou. Proti této nemoci, kterou přenášejí nejen klíšťata, ale i další hmyz, zatím neexistuje žádná účinná vakcína. Infekce je nejen nebezpečná, ale také vede ke vzniku dalších závažných onemocnění, jako jsou únavový syndrom nebo roztroušená skleróza. Její léčbu je nutné zahájit co nejdříve, protože jinak může přejít do chronické podoby. Jak na to? Večerník vám přináší další díl pravidelného seriálu s relaxačním a zdravotním centrem NADĚJE Jarmily Podhorné.

„S problémem boreliózy jsem se setkala hned na počátku svého působení v oblasti bylinek. Tento problém byl u mladého člověka, který v té době byl již tři čtvrtě roku na neschopence, přetrvávala u něj velká únava, problémy pohybového aparátu a bohužel i postižení nervového systému. Léčba spočívala v podávání antibiotik na klinice v Olomouci, jeho rodina kupovala různé drahé prostředky a stav byl bohužel stejný. Tehdy jsem si řekla, že bude potřeba nějaký bylinný prostředek na zlepšení stavu a hledala jsem v herbářích. Zaujalo mě možné použití tinktury z pupenů topolu k pomoci organismu při této nemoci. Po zhotovení této tinktury jsem dala dvě lahvičky nemocnému a čekala, co se bude dít. Po dvou měsících pravidelného užívání nastoupil do práce, ale stále přetrvávala únava i nervové problémy. Tehdy mne napadlo hledat regenerační prostředky, které by pomohly organismu mírnit a likvidovat následky této nemoci. Měla jsem velké štěstí, že mne oslovila kapitola o gemmoterapii, regeneraci a léčbě pomocí zárodečných tkání rostlin. Zhotovila jsem první a dodnes základní kúru na doléčení boreliózy – tuto kúru K24 najdete na našem e-shopu. Tato sestava je nejžádanějším seskupením bylinných prostředků, protože člověku nemocnému s boreliózou přináší úlevu.

Lymská borelióza je infekční onemocnění, které způsobují bakterie rodu Borrelia. Nejfrekventovanějším přenašečem je klíště obecné, jedná se o nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty na našem území. Infikována mohou být všechna vývojová stádia klíšťat, která parazitují na člověku. Pravděpodobnost přenosu infekce je přímo úměrná délce sání krve. Zdrojem onemocnění může ale být i krev sající hmyz jako například komáři a muchničky. Počet případů nákazy lymskou boreliózou se v České republice každý rok neustále zvyšuje a průběh choroby se navíc stává komplikovanějším. V České republice se vyskytuje několik kmenů boreliových bakterií, každý z nich může vyvolat jiné příznaky a každý také rozdílně reaguje na antibiotickou léčbu. Inkubační doba infekce je 4 až 7 dnů, během nichž se mohou (ale nemusí) objevit prvotní příznaky. Nejčastěji se jedná o červenou skvrnu, tzv. erythema migrans, v místě zakousnutí klíštěte. K tomuto jevu dochází přibližně u 50 % nemocných během několika hodin, ale i týdnů od doby přisátí klíštěte. Příznaky v této fázi mohou někdy být také neurologického charakteru – patří sem bolesti hlavy, ztuhnutí šíje, bolesti za krkem nebo v zádech, mravenčení, poruchy citlivosti a hybnosti či nejrůznější formy obrny. Objevit se mohou kardiovaskulární příznaky včetně dušnosti a stavu připomínajícího infarkt myokardu. Navíc se na nose, uších nebo bradavce může vyskytnout modrý uzlík, tzv. boreliový lymfocytom. Nejtěžším stádiem nemoci je chronická infekce, během níž se tělo nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry a přidávají se další onemocnění. Mohou se také aktivovat autoimunitní choroby. Následkem dlouhodobého působení na nervovou soustavu vznikají bolestivé neuropatie. Dochází k chronickému zánětu mozku s nefunkční krátkodobou pamětí, poruchami soustředění i prostorové orientace. Výsledný stav může být podobný roztroušené skleróze. Borelióza postihuje také pohybový aparát s příznaky podobnými revmatoidní artritidě – bolest páteře a kloubů, ztuhlost, bolestivé otoky nebo výrůstky na kloubech. Borelióza je navíc pokládána za původce dalších vážných onemocnění, jako je chronický únavový syndrom nebo roztroušená skleróza.

 

Léčba boreliózy

Léčbu boreliózy je důležité zahájit co nejdříve, protože pokud onemocnění není odhaleno, může přejít do chronické formy. Během ní dochází k postižení jednotlivých orgánů (kloubů, nervů, kůže, srdce). Choroba není smrtelná, její projevy jsou ale urputné, chronické a nemocného často uvedou do stavu dlouhodobé pracovní neschopnosti, nebo dokonce invalidního důchodu. Klasická léčba se realizuje antibiotiky, často je však neúčinná. Perspektiva úplného uzdravení je často závislá na stádiu, v němž se choroba začne léčit. V počátečním stádiu se pohybuje kolem 90 %, u chronických forem pak okolo 30 % uzdravených. Klasická léčba boreliózy je realizována pomocí antibiotik, ale pomoci si můžeme také přírodními výtažky z bylin či pupenů rostlin tzv. gemmoterapeutiky. Tinktura z topolu černého pomáhá očistit tělo od borelií a ve většině případů nastává brzy úleva. Únava při borelióze bývá často způsobena tím, že jsou napadena játra a s tím nám pomohou tinktury z pupenů jalovce, ostropestřce či rozmarýny. Při řešení problémů s pohybovým aparátem (záda, klouby) je několik tinktur, které mohou pomoci, například olše, třezalka, borovice nebo vrba. V pokročilých stádiích bývá napadena nervová soustava a zde jsou účinné přípravky z bělotrnu, třezalky, olše a javoru babyky.

 

Které bylinky jsou důležité při pomoci organismu při borelióze?

Topol černý: Tinktura z topolu černého je důležitou součástí při doléčování boreliózy, EB virózy nebo mononukleózy. Uplatňuje se též při horečnatých onemocněních, při problémech s močovými cestami, revmatismu a zvětšené prostatě. V boji proti lymské borelióze je vhodným pomocníkem také štětka soukenická, která navíc pomáhá organismu v boji proti revmatoidní artritidě a zmírňuje otoky. Jasan ztepilý: Gemmoterapeutikum z pupenů jasanu očišťuje organismus od solí usazených v pohybovém aparátu, zmírňuje také otoky. Pomáhá při řešení dny, je vhodné rovněž při chřipkách a jiných virózách. Jalovec obecný: Gemmoterapeutikum z mladých konečků jalovce je účinným prostředkem pro zlepšení jaterních funkcí, tím i odstranění únavy. Zlepšuje také problémy močových cest a ledvin. Pomáhá i při revmatoidní artritidě. Podobné účinky má také rozmarýna lékařská, jejíž pupenový extrakt pomáhá při problémech s trávicím ústrojím, při tvorbě žluči, s nadýmáním, při únavě a celkově příznivě ovlivňuje psychickou a fyzickou kondici. Ostropestřec mariánský je vhodným prostředkem pro pomoc s regenerací jaterních buněk. Olše lepkavá: Mimořádné působení při lymské borelióze má gemmoterapeutikum z olše. Působí protizánětlivě, zmírňuje revmatoidní artritidu, vhodné je i při zánětu kostí a preventivně působí proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Javor babyka: Gemmoterapeutikum z javoru zlepšuje vedení vzruchu nervem, posiluje nervový systém, příznivě působí při bolestech nervového původu, bolestech hlavy a závratích. Podporuje psychickou rovnováhu a je účinný při problémech s karpálním tunelem. Bakopa drobnolistá: Pupenový extrakt z bakopy zvyšuje duševní výkonnost a posiluje činnost mozku. Užívá se při nespavosti, únavě, neklidu, ale také epilepsii, stresu, Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Uklidňuje mysl a podporuje relaxaci, snižuje úzkost, neklid, působí proti nespavosti a senilitě. Zlepšuje výkon řeči a představivosti, zmírňuje nervové a duševní napětí. Má vynikající účinky na srdce. Snižuje krevní tlak, čistí krev. Třezalka tečkovaná: Tinktura z třezalky působí jako takové přírodní antibiotikum, podporuje látkovou výměnu, má silné protizánětlivé účinky. Uplatňuje se při úzkostech, neklidu, psychickém napětí, panickém syndromu a lehčích depresích. Pro podporu činnosti nervových a mozkových center můžeme využít také bělotrn kulatohlavý. Pomáhá organismu při regeneraci nervového vlákna. Zklidňuje též podráždění a bolesti nervového původu. Z toho můžeme usuzovat, že je důležité využít tento prostředek při veškerých nervových onemocněních. Existuje celá řada bylinných prostředků, které nám při této urputné nemoci mohou pomoci alespoň zmírnit následky. Abychom jí předešli, můžeme využít bylinné prostředky ke zvýšení imunity, vitamíny skupiny B a také repelenty např. levandulový „Komárek“.