Už popáté se sešli na akci Olomoucký fortel mistři kováři. A stejně jako v loňském roce tuto akci hostil zámecký areál v Čechách pod Kosířem. Za velkého horka u rozpálených výhní předváděli kováři svůj mistrovský um. Společně znovu vytvářeli jeden z projektů, kterým se pro letošní ročník stala lavička zamilovaných.

Kromě kovářů se akce účastnili i mistři nožíři s nádhernou výstavu všech možných kousků jejich zboží. Na takové akci nemohlo chybět bohaté občerstvení, živá kapela a samozřejmě i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Představení kovářského umu začínalo před lety v Křelově. Po prvních třech ročnících nedošlo ke shodě s majitelem. Proto aktéři hledali pro akci azyl, jenž našli v Čechách pod Kosířem. „Je to tu skvělé a pevně věřím, že tato spolupráce bude i nadále takto fungovat. Ve všem si dokážeme vyhovět, což je pro nás nejdůležitější,“ prozradil Večerníku organizátor akce Jaroslav Straka, jeden z nejpovolanějších.

 

Jako hlavní a stěžejní bod akce pro letošní rok zhodnotil počasí. „Je vidět, že se naše věřící oddělení modlilo dostatečně. Samozřejmě jsme věděli, že celý týden prší, nemalé obavy pochopitelně byly. Pracovat by se v tom určitě dalo, ale lidi by to rozhodně nepřilákalo. Vyšlo to ale krásně, za což jsme pochopitelně rádi. Myslím si, že i na lidech je vidět, že se blíží teplejší měsíce. Všichni se už těší, jak budou moci zase vylézt ven bez bund a kabátů,“ doplnil Straka, který už déle nemohl marnit čas a šel se věnovat svému řemeslu.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos kováři pracovali na společném díle. Pro letošní rok byla zvolena lavička zamilovaných, která tak může doplnit loňskou slavobránu. Největší zájem byl ale v dětském koutu, kde si mohl každý z návštěvníků vyzkoušet, co práce kováře obnáší. Zde se chlapi opravdu nezastavili a po celodenní dřině toho museli mít dost.

Letos ale nešlo jen o ukázky práce kovářů, pozvání přijali mistři nožíři, kteří uspořádali výstavu, na níž se podílelo na dvacet lidí z oboru. Návštěvníci tak měli možnost vystavený sortiment nejen zhlédnout a obdivovat, ale i zakoupit. V této spolupráci by Kováři Olomouckého kraje společně s nožíři chtěli pokračovat i v dalších letech.

Pátý Olomoucký fortel byl i mezinárodní, kdy se kromě mistrů z Čech objevili polští kolegové. „Máme tu hned čtveřici kovářů z Polska, kteří za námi přijeli. Tato spolupráce je pro obě strany velmi prospěšná. Známe se už delší čas. Oproti naší republice to v Polsku až tak známé povolání není, proto jsou kluci tak rádi, že tady mohou být s námi. No a my je taky rádi vidíme. Jsme sami zvědaví, jak se zahraniční spolupráce rozroste, nejen polské kolegy hodláme dále oslovit,“ doplnil s úsměvem Straka.

Mimo kováře a nožíře s jejich výstavou i tvorbou si návštěvníci užili živou kapelu, vhod přišlo bohaté občerstvení, vystoupil ranhojič, prodejní stánky nabízely nejen tradiční domácí pokrmy, ale různé výrobky. Vše dohromady utvářelo jedinečnou atmosféru za zvuku bušení kladiv u rozpálených výhní. Kdo tedy přišel, tak rozhodně nelitoval. A kdo chyběl, ten bude mít příležitost užít si povedenou akci v příštím roce.