Na školní rok 2022/2023 získalo Gymnázium Jiřího Wolkera z programu Erasmus+ dotaci na zahraniční spolupráci, která je u této školy už tradičně velmi bohatá. 12 učitelů absolvovalo nebo absolvuje metodické a jazykové kurzy v zahraničí, pětice studentů v doprovodu dvou učitelů navštívila partnerskou školu ve Finsku a pro letošní rok na GJW připravili atraktivní novinku, kdy šest plnoletých studentů dostalo možnost vyzkoušet si na 14 dnů studium na partnerských školách ve Španělsku a ve Finsku.

Učitelé studující

GJW má v osmiletém studiu vzdělávací program English for the Future, kde jsou některé předměty vyučovány částečně anglicky. To klade vyšší nároky na jazykovou přípravu učitelů cizích jazyků, ale i dalších předmětů. Velkou pozornost tedy logicky dostává další vzdělávání pedagogů a projekt Erasmus pro toto nabízí ideální prostor. Osvěžit své výukové metody a rozšířit je o inovativní postupy tedy mohli učitelé z „Wolkera“ na kurzech na Maltě, ve Florencii nebo v Barceloně. V období letních prázdnin pak další pedagogové zamíří načerpat nové znalosti do Hamburku, Valencie či Irska. Cílem kurzů je inovace výuky o moderní postupy a zlepšení jazykových znalostí učitelů.

Finsko – globální lídr ve vzdělávání

Již devátým rokem GJW spolupracuje s finskou partnerskou školou v Leppävirtě. V rámci tohoto dlouhodobého přátelství navštívilo pět studentek ze sext s dvoučlenným pedagogickým doprovodem region Severní Savo, nahlédly do výuky angličtiny i jiných předmětů a poznaly finskou krajinu, kulturu, historii, gastronomii i životní styl založený na šetrném vztahu k okolí a k přírodě. Cílem bylo rozšířit obzor žáků, umožnit jim použití angličtiny v reálných životních situacích, vzdělat se v tématech, jako je ochrana přírody, poznat finský vzdělávací systém a navázat kontakt s finskými vrstevníky.

Individuální pobyty

Třetím druhem aktivit v rámci ročního projektu Erasmus byla novinka, a sice dvoutýdenní individuální pobyty na partnerských školách pro dvě trojice žáků. Ti se na dané dva týdny stali součástí tříd na partnerských školách ve Španělsku a Finsku. Absolvovali se svými zahraničními spolužáky běžnou výuku i každodenní život v těchto nám tak geograficky vzdálených zemích. Cílem byl osobnostní rozvoj, schopnost sebeprosazení, procvičení cizího jazyka (španělštiny a angličtiny) a rozšíření digitálních kompetencí.

Nic nekončí, GJW jede dál

Na nejstarším prostějovském gymnázium mají v plánu v podobných projektech pokračovat, v květnu tohoto roku získali, opět z programu Erasmus+, další dotaci na následující školní rok. Budoucím zahraničním výjezdům a aktivitám tedy nestojí nic v cestě.

 

Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.

 

22 gjw