O velkém úspěchu Prostějova, který letos zapsal nejvyšší počet účastníků dubnové výzvy 10 tisíc kroků v rámci celé ČR, vás Večerník již informoval. Jenže tím úspěchy prostějovského regionu neskončily. Letos vůbec poprvé se do stejné výzvy přihlásily také Smržice. Hned při své premiéře skončily ve své kategorii obcí do 2 500 obyvatel na skvělém třetím místě.

 

 Výzva 10 000 kroků motivuje lidi ke zdravému pohybu, který je základním předpokladem jejich fyzického i psychického zdraví. Letos se do něj přihlásily také Smržice, kde zdejší neobyčejně aktivní Klub českých turistů pořádá největší turistickou akci v regionu Smržické vandr. „V průběhu března se přihlásilo sedmdesát zájemců. Některé z přihlášených však pravidelné vkládání aktivit do portálu výzvy přestalo bavit, tak nás nakonec zůstalo jedenašedesát aktivních, včetně starosty a místostarosty naší obce. Na to, že se Smržice této výzvy zúčastnily poprvé, z toho ale byl nakonec docela úspěch,“ konstatoval předseda kulturně-sportovní komise obce Smržice Vladimír Skácel.

Výzva 10 000 kroků sice není žádný závod, nicméně kdo má v sobě soutěživého ducha, tomu to prostě nedá a snaží se toho nachodit co nejvíc. Takovými jsou ve Smržicích především dva smržičtí senioři manželé Buriánovi. „Helena Buriánová nachodila v průběhu dubna 994 kilometrů, což je v průměru 33 km za den. Díky tomu skončila z 10 392 zúčastněných žen z celé republiky na 1. místě. Její manžel Pavel nachodil jen o pár kilometrů méně a ze 4 068 aktivních mužů získal 10. pozici. Manželé Buriánovi se do výzvy nepřihlásili jen jako jednotlivci, ale také jako partnerský tým. Těch bylo z celé republiky 174 a také mezi nimi Buriánovi zvítězili,“ informoval Vladimír Skácel.

K soutěživým typům patří také manželé Jana a Zdeněk Balcaříkovi, kteří se jako partnerský tým umístili na 6. místě v republice. „Ti ale pro změnu jako jediní ušli v závěru výzvy za jeden den 100 kilometrů a získali tak speciální odznak aktivity,“ dodal Skácel.

Na vyhlášení výzvy ve Smržicích, které se konalo ve čtvrtek 25. května, se ale nehodnotily jen výsledky těch nejaktivnějších. Hodnotila se především snaha všech zúčastněných udělat něco pro své zdraví a pro svoji obec. „Jako poděkování předal starosta obce Aleš Moskal každému z účastníků diplom s počtem nachozených kilometrů. Deset nejaktivnějších dostalo potom na památku speciální kovovou plaketu,“ uzavřel Vladimír Skácel.