Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2023 putuje do Čech pod Kosířem. V obci, která je úzce spjatá se zámeckým parkem, hasičským muzeem a Muzeem kočárů, žije více než tisíc obyvatel. Vyhlášení výsledků krajského kola se uskutečnilo v pondělí 5. června v budově sídla hejtmanství.

A dostalo se i na další z prostějovského regionu. Třetí místo a s ním odměnu ve výši 100 000 korun získaly Slatinky, Bílou stuhu za činnost mládeže získaly Vrchoslavice, kam putuje i Fulínova cena za nejkrásnější květinovou výzdobu. Velký úspěch slaví i Bousín, který obdržel Cenu se speciálním finančním oceněním za vesnickou knihovnu a její obyvatel Josef Julínek obdržel cenu „Osobnost venkova Olomouckého kraje 2023“.

 

Obce přihlášené do soutěže Vesnice roku musí splnit řadu parametrů a dokázat, že si titul zaslouží. Každého nominanta navíc prověří speciálně složená komise. Letos se jich přihlásilo deset, ty z Prostějovska uspěly hned v několika kategoriích.

„Vítězství v soutěži jsme vůbec nečekali. To, že jsme ocenění získali, je zásluha našich občanů, zejména dobrovolníků. Máme úžasný a bohatý spolkový život, na který se pak vážou investice. To je ten největší poklad,“ nechal se slyšet starosta Milan Kiebel. Kromě Zlaté stuhy za vítězství v krajském kole soutěže se Čechy pod Kosířem mohou těšit také na odměnu od hejtmanství v podobě 200 000 korun. Navíc se zúčastní celostátního kola, jehož vyhlášení se bude konat v září v Luhačovicích. „Gratuluji obci Čechy pod Kosířem za jejich skvělé umístění. A blahopřeji také všem ostatním vesnicím, které se do letošního ročníku přihlásily. Lidé v těchto obcích odvedli obrovský kus práce, stali se inspirací pro ostatní a dokázali, že jejich vesnice jsou nejlepšími místy k bydlení i k pěknému žití,“ přidal přání hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže a předání ocenění Zlatá stuha se uskuteční ve vítězné obci 16. srpna.

Starosta Čech pod Kosířem si možnost vítězství do poslední chvíle vůbec nepřipouštěl. „Bylo to pro nás opravdu obrovské překvapení, vždyť šlo o naši první zkušenost s touto soutěží. V minulosti jsme sice účast několikrát zvažovali, ale vždy jsme si řekli, že do toho půjdeme až to a tamto ještě doděláme. Ale to bychom se nepřihlásili nikdy, protože ono je pořád co dělat,“ vyjádřil se pro Večerník s úsměvem Milan Kiebel, kterého jsme se zeptali, proč si myslí, že Zlatou stuhu za vítězství získali právě oni. „Předpokládám, že je to díky tomu, že k rozvoji obce přistupujeme komplexně, snažíme se, aby se u nás dobře žilo starým i mladým, sportovcům i těm se zájmem o kulturu či životní prostředí,“ reagoval starosta. Ten měl evidentní radost zejména z toho, že o život v Čechách pod Kosířem je mezi lidmi zájem. „Před nedávnem jsme nabídli dvaatřicet parcel pro stavbu rodinných domů a během půl roku byly všechny prodané. A další zájemci se nám stále hlásí, bohužel obec již další stavební pozemky nemá,“ zmínil se starosta obce, v níž letos na jaře zprovoznili nové multifunkční hřiště za 15 milionů korun.

Ocenění pro místní spolky i občany

Kromě celkového zázemí pro život Čechy pod Kosířem jednoznačně vynikají množstvím turistů, kteří do obce pravidelně míří. Zásluhu na tom má zejména zdejší zámek s nádherným anglickým parkem, Muzeum kočárů i Hasičské muzeum. S vítězstvím v soutěži je spojena i již zmíněná. Jak bude využita? „Už nyní víme, že podstatná část z ní bude využita na akci, kterou uspořádáme u příležitosti slavnostního předání Zlaté stuhy. To proběhne v naší obci ve středu šestnáctého srpna. Rádi bychom je pojali jako jakousi obecní slavnost a zároveň výraz poděkování všem našim spolkům i občanům, bez nichž bychom tohoto úspěchu nikdy nedosáhli,“ uzavřel Milan Kiebel.

Z oceněných kromě Slatinek a Vrchoslavic (čtěte na jiném místě dvoustrany – pozn.red.) ještě určitě stojí za zmínku cena pro knihovnu v Bousíně, osobností venkova pak byl vyhlášen bousínský rodák Josef Julínek. S ním se vám v dohledné době pokusíme přinést obsáhlejší rozhovor.

 

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2023:

I. místo a Zlatá stuha: obec Čechy pod Kosířem (200 000 korun)

II. místo: obec Česká Ves (100 000 korun)

III. místo: obec Slatinky (100 000 korun)

STUHY (finanční ocenění ministerstev):

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí: obec Loučná nad Desnou

Bílá stuha za činnost mládeže: obec Vrchoslavice

Ceny se speciálním finančním oceněním OK (ve výši 50 000 korun/obec)

Vesnická knihovna Olomouckého kraje roku 2023: obec Bousín

Cena naděje pro živý venkov: obec Lesnice

Ocenění za nápaditou a aktivní péči o venkovskou pospolitost: obec Lazníky

Ocenění za inovativní obec: obec Kokory

Ocenění komise

Osobnost venkova Olomouckého kraje 2023: Josef Julínek, obec Bousín

Fulínova cena za nejkrásnější květinovou výzdobu: obec Vrchoslavice