Už 36. ročník soutěže Mladý zahrádkář se konal v polovině května v pěkném prostředí Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově v Lidické ulici. Své znalosti v ní změřilo 59 žáků z 9 škol a Večerník se za jejich vystoupením právě dnes ohlíží.

Soutěžící ve dvou věkových kategoriích řešili testové otázky, které se týkaly pěstování rostlin. Přímo v terénu pak pro ně byla nachystaná „poznávačka“ různých druhů rostlin, zeleniny, okrasných a ovocných dřevin, plevelů, ale i pokojových rostlin. Snad největším oříškem bylo rozpoznávání semen, konkrétně pak vzorku č. 21. „Tato semínka děti znaly ze svých svačin, a to z celozrnného pečiva. Téměř nikdo však nevěděl, že se jedná o len,“ vypíchla Ivana Hasalová z pořádajících prostějovských zahrádkářů.

Klání proběhlo za proměnlivého chladného počasí, ale pod vzrostlými stromy krásné botanické zahrady bylo soutěžícím dobře. Některé z dětí tu byly vůbec poprvé. Po splnění a vyhodnocení úkolů proběhlo vyhlášení výsledků. Všichni účastníci byli odměněni drobnými dárky a kolekcí semen od firmy Semo Smržice. Ti nejlepší pak obdrželi diplomy a knihy.

„Vítězové soutěže Vanessa Tichá z Určic a Patricie Kmentová s Janem Hanákem ze základní školy ve Vrahovicích postupují do celostátního kola, které se uskuteční v polovině června v Praze,“ upozornila Hasalová, jež zároveň poděkovala pracovnicím botanické zahrady, které poskytly pro soutěž maximální možné zázemí, a také organizačnímu týmu z řad zahrádkářů a pedagogickému doprovodu žáků. Akci finančně podpořilo Statutární město Prostějov a Olomoucký kraj.