Do hlavní budovy Muzea a galerie v Prostějově na náměstí T. G. Masaryka mohli zájemci předminulý čtvrtek zavítat na přednášku Jany Gáborové, která návštěvníky seznámila s myšlenkou připomenutí obětí holokaustu. Takzvané kamenech zmizelých se v Prostějově poprvé objevily v roce 2019 a od té doby jich neustále přibývá. Zajímavá byla historie umístění konkrétních kamenů, ale především připomenutí řady pohnutých osudů během druhé světové války. Program ukončilo pozvání na další pokládání, jež proběhne už za necelé dva týdny.

V úvodu nemohlo chybět seznámení přítomných s původem kamenům zmizelých. „Bylo to v roce 2017, kdy jsem byla pracovně v Kolíně a tam už za některé z obětí druhé světové války byly kameny položené. Nejdříve jsem si říkala, že si nejsem zcela jistá, jestli je to ideální způsob, ale poté, co jsem je viděla, jak jsou stále čisté a člověk na nich našel informace o jejich osudu, tak jsem věděla, že i kdyby to mělo znamenat uvědomění pro jediného člověka, tak to má smysl,“ zmínila hned na začátek Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Poté se už zaměřila přímo na Prostějov, kde se kameny zmizelých začaly objevovat poprvé v roce 2019, kdy jich bylo nainstalováno kolem deseti. Nyní je už jejich počet daleko větší a další budou v dohledné době přibývat. Nechyběly také informace o tom, kde se jména židovských obyvatel Prostějova hledají. Velkým přínosem je dle slov přednášející kniha Maud Michal Beerové Co oheň nespálil a také její přímé vzpomínky na koncentrační tábor. Všechny tyto informace následně byly ověřovány a velká databáze vznikla díky bývalé historičce zdejšího muzea Marii Dokoupilové.

Od roku 2020 se do možnosti nákupu kamenů zmizelých zapojila i veřejnost, což pomohlo objasnit i další případy, a na řadu přišlo i přiblížení míst, kde všude je možné kameny nalézt. Některé z těchto pohnutých osudů umocnila Gáborová četbou z posledních dochovaných dopisů a doplnila tak zajímavé, leč smutné příběhy.

V závěru upozornila na to, že antisemitismus tady žije dál a je třeba si na něj neustále dávat pozor. „Především v posledních dvou letech, kdy nejprve společnost pozměnila situace s covidem a zároveň současná válka na Ukrajině. Jen v Česku se počet různých útoků za poslední rok zdvojnásobil. V drtivé většině případů jde o sociální sítě,“ doplnila Gáborová. Závěr patřil krátké diskusi a nechybělo ani pozvání na pokládání dalších kamenů zmizelých, které proběhne už tento čtvrtek 29. června.