Třetí ročník festivalu dobrého jídla ProstěJOV! nabídl opět řadu gurmánských lahůdek. Po dva dny si milovníci skvělých chutí mohli spojit kulturní zážitek s lahodným menu, tentokrát hned ve dvanácti podnicích. V unikátním podání mistrů kuchařů byla v nabídce jídla slaná i sladká. Všechna je už tradičně vyzkoušela první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová spolu s manželem a synem.  

„Jízdu, která zcela uspokojí naše chuťové pohárky, začínáme jako pokaždé v Art kavárně Avatarka u Ivy Polické. Já jsem i dala kuřecí nožku v bramborovo-žampionovém měšci, manžel se synem začínají vrstvenou laskonkou prokládanou krémem z manga zdobenou čerstvým ovocem,“ popsala už v pátek Večerníku Milada Sokolová. Jak dodala, návštěvy podniků si rozloží do obou dnů, musí ale stihnout obejít a ochutnat všechna menu. „Vloni jsme bohužel jeden podnik nestihli a manžel mi to stále vyčítá. Takže letos musíme absolvovat vše,“ smála se.

Ani ostatní podniky nezůstaly s nabídkou pozadu. „Máme mousse s vaječným likérem a čokoládovou ganache, kdo rád slané, určitě musí ochutnat sezamový bagel s bazalkovým pestem a grilovanými rajčaty s mozzarellou,“ nabízela mladičká obsluha speciality Café Atrium.

Jen o kousek dál v Kavárně „V Uličce zase servírovali lívaneček s uzeným lososem, lanýžovou espumou a holandskou omáčkou. Protipólem pak byl lívaneček s karamelizovanými hruškami, zmrzlinou a perníkem. „Vůbec se mi to nechce jíst, je to parádně připraveno, pokrm pro oči. Škoda zakousnout,“ pravila paní Eva, která si spolu s kamarádkou dala zmíněného uzeného lososa.

Niki’s Bistro se utábořilo s pojízdným občerstvením u altánu ve Smetanových sadech. Tam si zájemci pochutnávali na maxi makronce či listovém těstě plněném tvarůžkovým krémem a zdobeném lososem.

Zkrátka nepřišli ani návštěvníci Restaurace Na Mánesce. Tam mohli ochutnat avokádový toast s pošírovaným vejcem nebo tvarůžkový tataráček.

Do festivalu byly dále zapojeny podniky To Bistro, TOWER Cafe & Cocktail bar, CASA HABANA, Kavárna Prostor, kino Metro 70, Monte Garden, Pall a Chinky a TO Bistro a TOWER Cafe.

Akce by nebyla úplná bez prostějovských umělců. K vidění a slyšení byli Viktorie Martincová, Tugi, Veronika Vičarová, Andy music, Dj Matte, Lovecells a KAIRTHERIS.

Doufám, že si mezi gurmánskými degustačními menu vybral každý. Pokud vám chutnalo, dejte prosím festivalu svůj hlas v anketě Olomouckého kraje. ProstěJOV! soutěží v kategorii Cestovní ruch – unikátní gastronomický zážitek,“ vzkazuje náměstkyně.