Kůže je největší orgán lidského těla. Má několik funkcí: chránit tkáně pod ní před vnějšími vlivy, udržovat stálou teplotu těla a také vylučovat odpadní látky z organismu. Důležité jsou i imunitní vlastnosti kůže. Různá poškození kůže vznikají mechanicky, ale také následkem poruch látkové výměny, znečištění organismu, vlivem přítomnosti virů, bakterií a parazitů. Co s tím? Večerník vám rád poradím v dalším dílu pravidelného seriálu s relaxačním a zdravotním centrem NADĚJE Jarmily Podhorné.

„Musíme si ale uvědomit, že se na kůži může projevovat mnoho dalších chorob. Je spousta různých problémů kůže, které působí neesteticky, a navíc vyvolávají bolestivé, svědivé a nepříjemné stavy,“ říká Jarmila Podhorná, odbornice na bylinnou terapii, zakladatelka společnosti Naděje a autorka knih o léčivých účincích bylin.

K nejběžnějším problémům kůže patří ekzémy, akné, lupénka, různé druhy dermatitid a podobně. Příčiny kožních problémů mohou být různé, a proto se u každého kožního onemocnění musíme zaměřit na příčinu vzniku.

„Při řešení všech kožních potíží je nutné pročistit játra a slinivku. Naštěstí existuje celá řada bylin, které nám s tím mohou pomoci, například ostropestřec, jalovec, měsíček, schizandra, rozmarýn a další,“ prozrazuje známá odbornice na bylinky. „Pro zlepšení stavu slinivky, tím i regeneraci sliznic a kůže jsou vhodné bylinné prostředky jako pýr, penízovka či lopuch. Vždy je třeba také posílit imunitní systém například černým rybízem, lesním bezem nebo ořešákem královským. Na zánětlivé stavy kůže můžeme využít tinkturu z pupenů olše. Důležité je také pročištění střeva směsí z dubu, černého rybízu, lnu, brusinky a olše či směsí z česneku, pelyňku, ořešáku amerického a hořce. Prostředky jako zelený francouzský jíl nebo Enterosgel také pomohou s očistou střeva,“ radí.

Je také celá řada bylinných přípravků, které můžeme použít z vnějšku. Například masti z měsíčku, řebříčku, bezu, lopuchu a dále oleje. Třezalkový, měsíčkový či lopuchový olej zklidňují a zároveň regenerují pokožku. Zároveň lze využít blahodárných účinků koncentrátu do koupele, který obsahuje pýr, lopuch, měsíček, kostival a lichořeřišnici.

Které jsou hlavní kožní problémy:

  1. Ekzémy a různé alergické projevy. Na jejich vzniku má hlavní podíl přítomnost plísní, znečištění jater, žlučníku a tlustého střeva a také alergická reakce organismu. Které byliny nám s těmito problémy mohou pomoci? Především penízovka na odplísnění, tinktura z ostropestřce na pročištění jater, dub na celkové pročištění organismu nebo černý rybíz na zmírnění alergických reakcí organismu. Na pročištění střeva jsou účinné dva razantně čisticí přípravky, a sice zelený jíl a Enterosgel. Vnitřní očistu podpoříme i očištěním a ošetřením pokožky zvenčí. S tím nám pomohou lopuchový olej, mast Psorikalis a čtyřkvětová mast s bezem.
  2. Také akné má příčinu uvnitř, ve znečištění organismu. Nejvhodnější bylinné tinktury pro tyto účely jsou: lichořeřišnice, pýr, lopuch, penízovka, na pročištění jater jalovec, ostropestřec, protizánětlivě působí olše. Na vnější ošetření zánětlivé pokožky jsou vhodné mast Psorikalis, čtyřkvětová mast s bezem, myrtový olej či grepový olej.
  3. Také lupénka je kožní onemocnění, které má původ ve vnitřních orgánech, v tomto případě je třeba pročistit játra, například tinkturami z jalovce, ostropestřce nebo rozmarýnu. Byliny vhodné na regeneraci kůže jsou: pýr, lopuch nebo gotu-kola. Protože stres může stav kůže zhoršit, je vhodné užívat také bylinky zklidňující, například lípu, třezalku nebo bacopu. Na vnější použití jsou v tomto případě vhodné mast Psorikalis, čtyřkvětová mast nebo speciální bylinná koupel.

Je tedy třeba komplexně přistupovat k léčení kožních problémů:

*      detoxikovat organismus, zbavit ho plísní, škodlivých toxinů, parazitů,

*      trvale eliminovat škodlivé potraviny,

*      posilovat imunitu,

*      zlepšit fungování organismu – harmonizace funkcí všech orgánů,

*      vhodně upravit stravu, aby obsahovala dostatek minerálů, vitamínů a živin a nezanedbávat pitný režim.

*      U kožních problémů je nutno počítat s delší dobou, než byliny zapůsobí. K zesílení účinku na veškeré kožní potíže dobře poslouží masti, oleje a koncentrát do koupele.