Tak se to opět podařilo. Nevelká obec na úpatí hanáckého Mont Blancu po oba dva víkendové dny hostila nejnavštěvovanější akci roku na Prostějovsku. Tisíce návštěvníků do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem přitáhla možnost strávit příjemné odpoledne na šestnáctém ročníku mezinárodního srazu mistrů řemesla kolářského a kočárnického. Během Josefkolu bylo možné obdivovat nejen mistry všech devatenácti cechů, kteří se podíleli na stavbě historických vozů, či zapřažené kočáry v jejich plné kráse, ale připravena byla tentokrát i velkolepá show nazvaná Koně vody a nebe.

 

Šestnáctý Josefkol letos nabídl program s poněkud záhadně znějícím mottem Zaslíbená zem- Excalibur. Jeho filosofie však zůstává po všechny roky stejná. „Pro náš první uzavřený kočár Landauer jsme jeli až do Norimberku.

 

Jeho majitel od nás chtěl napřed peníze a teprve pak že nám jej ukáže. Chtěl jsem ten kočár natolik, že jsem na tuto podmínku přistoupil. Teprve pak jsem zjistil, že jeho interiér je v katastrofálním stavu. Když jsme jej opravovali, narazil jsem na cedulku, kde bylo napsáno, že kočár postavil Jan Vodička na Václavském náměstí v Praze. V tu chvíli jsem si uvědomil, že pokud my na tyto stavitele kočárů zapomeneme, pak už si na ně nikdy nikdo nevzpomene,“ prohlásil během víkendového Josefkolu Václav Obr, jenž za uplynulých 30 let dal společně se svými spolupracovníky dohromady jména už neuvěřitelných 170 stavitelů kočárů. „Byli to mistři svého oboru, kteří museli umět propojit hned několik řemesel. Vždyť kočár byl ve své době něco jako je automobil nebo kosmická loď,“ dodal Václav Obr.

Josefkol letos nabídl i projížďky v historických kočárech po parku, ale také dílny pro děti. Po slavnostním zahájení přišla na řadu stavba starých kočárů, jež probíhala přímo před zraky diváků. S velkým obdivem pak přítomní sledovali přehlídku ušlechtilých koní zapřažených do celé řady parkových a loveckých kočárů. Jim přijížděly vzácné historické osobnosti jako například poslední český král a habsburský císař Karel I., které se scházely ve vybudovaném zájezdním hostinci.

Letošní novinkou bylo sokolnické vystoupení a představilo jeden z nejstarších způsobů lovu zvěře v dějinách lidstva. Skutečným vrcholem akce se pak stal sobotní večerní program probíhající za svitu ohňů, loučí a lamp. Lidé se zatajeným dechem sledovali kaskadéry a trikové jezdce v představení nazvaném Koně vody a nebe.

Kdo nemohl v sobotu, měl možnost do parku zavítat také v neděli, kdy se minimálně některé z částí programu opakovaly, a vše bylo zakončeno slavnostním rozloučením. Po celé dva dny bylo v zámeckém areálu připraveno také bohaté občerstvení, návštěvníkům hrála cimbálová muzika Kalíšek. Její členové se pak také za odměnu svezli na formanském žebřiňáku ve společnosti divadelníků z pivínského Větřáku oděných do hanáckých krojů.

„Na Josefkolu jsem už po několikáté, ale to mi vůbec nevadí. Václav Obr i jeho hosté se snaží pořád něčím překvapovat. Je obdivuhodné, co a jakým způsobem dokázal tento člověk vybudovat,“ zhodnotila Anežka Polívková, která přijela z Olomouce.

Zážitek nabízí nejen Josefkol, ale i návštěva Muzea kočárů. Jeho tým i na letošní léto opět připravil celodenní jízdy ve formanském voze, všech pět termínů se však již podařilo zcela zaplnit.