Říká se, že kdo nezná historii, ten bude nucen si ji zopakovat. Seznámit se s příběhy, které se sice asi nikdy nestaly, přesto v sobě nesou mnohé poučení, mohli návštěvníci nočních prohlídek plumlovského zámku, jež se konaly v pátek 21. a v sobotu 22. července. Zájem o tradiční noční akci pořádanou za svitu svíček byl tradičně velký.

 

Zhruba třicet amatérských i profesionálních herců včetně dvojice „kouzelníků s ohněm“ si pod vedením scénáristky a režisérky Jitky Hřívové pro návštěvníky připravilo celkem čtyři příběhy. První z nich pojednával o pánu z Kunštátu, který sice před loupežníky ochránil dvě urozené dámy, ukázalo se však, že tak učinil z čistě zištných důvodů. Zapomněl totiž na sliby, které dal jiné ženě a k níž se zachoval nesmírně krutě. Druhá povídka pojednávala o ambicích hubaté kuchařky, jež si dělala zálusk na bohatého ženicha. Ten si však více cenil jejího kuchařského umění než její lásky. Diváky zaujal také příběh o dvou pyšných a chamtivých ženštinách. Svými kouzly chtěly uhranout nápadníka, ten však jejich lest prokoukl a obě poběhlice se se zlou potázaly. Poslední příběh vyprávěl o krásné, mladé, ale němé hraběnce. Jak se později ukázalo, za její nemluvností stála černá magie. A tu pomohlo zlomit čarování s ohněm a samozřejmě také láska.

 

Právě téma lásky spojovalo všechny příběhy nesoucí v sobě poselství o tom, že skutečně zamilovaní lidé vnímají svět kolem sebe intenzivněji a pravdivěji než ti, kteří jsou pohlceni vlastními ambicemi. „Scénář byl super a všichni herci to zahráli také velmi slušně, i když bylo znát, že někteří mají více a jiní přece jen méně zkušeností,“ zhodnotil jeden z návštěvníků.

Při nočních prohlídkách nepochybně vynikly výkony hned dvou dcer plumlovské starostky Gabriely Jančíkové, přičemž starší Vlaďka je již profesionální herečkou, zatímco mladší Marie byla nedávno přijata na DAMU.

Noční prohlídky mají na zámku dlouhodobou tradici. „Když jsme s nimi před lety začínali, byl o ně brzy obrovský zájem, který trvá dosud. Současný pan kastelán mi říkal, že než sem přesídlil, tak se na ně chtěl jít podívat, ale nemohl sehnat volné místo, vše již bylo obsazené,“ zavzpomínala Kateřina Jenešová, která u jejich zrodu stála.

Kdo bude chtít zavítat na plumlovský zámek na skutečně profesionální divadlo, bude mít příležitost již toto úterý 1. srpna, kdy se zde představí soubor Geisslers s představením Simplicius aneb Svatá prostoto!, které slibuje originální příběh jakéhosi Forresta Gumpa v kulisách třicetileté války.