„Právě jsem se vrátil z Hradu…“ Těmito slovy začínal nechvalně známý proslov prvního komunistického prezidenta tehdejšího Československa Klementa Gottwalda, který pronesl 25. února před aplaudujícím Staroměstským náměstím v Praze.

Po demisi demokratických ministrů tehdy moc naplno převzala komunistická strana. Klement Gottwald se nepochybně cítil mocný a nesmrtelný, ve skutečnosti mu však zbývalo pouhých pět let života, „věčné časy“ s vládou jedné strany trvaly 40 let. Pražský Hrad však nad Vltavou stojí suverénně dál a z jeho pohledu byla návštěva Klementa Gottwalda pouze krátkou epizodou v jeho bohaté historii. Podobně je to se všemi historickými památkami. Kdykoliv je navštívíme, můžeme se na chvíli cítit jako jejich páni, ve finále by nás však měly vést k pokoře, neboť tyto stavby tu byly už stovky let předtím, než jsme přišli na svět, a zůstanou tady i mnoho let po naší smrti. Abyste se ve světě hradů a zámků nejen na Prostějovsku neztratili, nabízí vám PROSTĚJOVSKÝ Večerník tuto tematickou stranu.

 

: Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HRADY a ZÁMKY najdete v tištěném vydáí PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 31. července