Nešťastná zima. Takový přídomek si zatím zaslouží od vlekařů v České republice. Ne však ani tolik kvůli počasí, jako pro vládní zákaz provozovat vleky. Protikoronavirové opatření ale od návštěv skiareálů neodradilo. Rodiny jednoduše lyže vyměnily za boby a sáňky.

 

Právě obrázek plný sáňkujících a bobujících se naskytl i těm, kteří dorazili do skiarálu v Kladkách. „Lidi se chtějí vyřádit a pobýt venku, chápu je,“ konstatuje provozovatel střediska Jiří Křeček. Jejich počet o uplynulém víkendu komentovat nechtěl.

Kladky po čase zažívají teploty, které lyžování přejí. A taky zde napadlo více než deset centimetrů přírodního sněhu. Jenže lyžovat se nesmí. „Otevření vleků měla vláda dávno řešit, a ne až teď,“ vzkazuje do Prahy Křeček. Neskrýval rozladění kvůli pozdnímu řešení problému skiareálů, ani pro ztráty, které už pomalu sčítají. „Jsou opravdu velké. Chtěli jsme to rozjet, jsme maximálně nachystaní. Na lyžování by nyní přitom podmínky byly, ale bohužel,“ smutní.

V souvislosti s nynější nejistou situací, kdy vláda nadále zvažuje a mění průběžně pravidla života společnosti, bohužel Kladky hlásí další smutnou zprávu. Pro letošek přijdou o klasickou akci. „Měli jsme na konec ledna naplánovanou Kladeckou lyži. Určitě ji zrušíme. Budeme ale snad smět ještě v této sezóně otevřít. Zatím je to ale hodně smutné,“ konstatuje Jiří Křeček, provozní jediného lyžařského areálu na Prostějovsku.