V neděli 23. července měl premiéru nový prohlídkový okruh „Po starých prostějovských hřbitovech“. V tropickém letním odpoledni jej navštívilo téměř dvacet účastníků. A rozhodně toho nelitovali. Dozvěděli se spoustu zajímavostí z regionální historie, botaniky i dendrologie. Zasvěcenými průvodci byli vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu a členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová a předseda komise životního prostředí Libor Marčan.

 

V úvodu přiblížila Jana Gáborová historii starého křesťanského hřbitova, který byl u kostela sv. Petra a Pavla od 15. století do roku 1900. „Jediným pozůstatkem na starý hřbitov je hrobka ve tvaru kapličky, kde jsou pohřbeni Jan a Vincenc Kühnovi. Jan byl zednický mistr a jeho syn inženýr Vincenc Kühn byl autorem prvního regulačního plánu města z roku 1873. Podle něj byly na volných pozemcích po zrušení hradeb v Komenského a Palackého ulici postaveny školy,“ vysvětlila Jana Gáborová a připomněla devadesát let od položení základního kamene ke stavbě fary u sv. Petra dokončené v roce 1938.

Neméně zajímavé byly výklady o historii starého židovského hřbitova, který se v letech 1801–1908 nacházel v prostoru mezi dnešními ulicemi Lidická, Studentská a Tylova. Dodnes se zde nacházejí ostatky téměř dvou tisíc židovských obyvatel města. Mezi nimi například rodiny spisovatelů Stefana a Maxe Zweigových, filozofa Edmunda Husserla, zakladatele textilního průmyslu v Prostějově Veitha Ehrenstamma, lékaře a učence Gideona Brechera a rabína Emila Hoffa. Zastavení patřilo hrobu prostějovského vrchního rabína, učence a představitele chasidského hnutí Cvi Jehošui Horowitze, který zemřel 16. listopadu 1816 v Prostějově, a památníku na starý židovský hřbitov z roku 2001 vybudovanému městem z podnětu prostějovské rodačky a přeživší holocaustu Maud Beerové.

Řadu zajímavostí o zdejších dřevinách a rostlinách se zájemci dozvěděli od Libora Marčana. Ten poukázal například na zajímavé dřeviny ambroň západní, jedli kavkazskou, jerlín japonský zvaný „Pendula“, katalpu trubačovitou, cedr atlaský či paulovnii plstnatou. Závěr patřil krátké prohlídce Botanické zahrady Petra Albrechta.

Komentovaná prohlídka „Po starých prostějovských hřbitovech“ proběhne také v neděli 27. srpna 2023. Sraz zájemců bude opět ve 14 hodin u vchodu do kostela sv. Petra a Pavla.