Organizace úžasných vycházek i celé řady akcí na Prostějovsku, výsadba stromů a keřů, obnova starých ovocných sadů, vyvěšování ptačích budek, mapování a oprava studánek. Tomu všemu se již mnoho let věnuje Eva Zatloukalová z prostějovského ekocentra Iris. Za to byla nominována v anketě Ceny Olomouckého kraje mezi osobnostmi, které mohou získat ocenění za celoživotní přínos. Podpořit ji můžete i vy!

 

Eva Zatloukalová není jedinou nominovanou. O Cenu Za významný počin v ochraně životního prostředí v kategorii právnických osob bojuje také Bělecký Mlýn. Zemědělský a lesnický podnik zaměřený na agroturistiku hospodaří na 95 hektarech půdy. Maso z pasoucích se zvířat využívá pouze ve vlastních restauračních provozech. Uznání si zaslouží ovšem zejména za snahu o zadržování vody v krajině. V lesích už došlo k výstavbě pěti velkých retenčních nádrží, dvě jsou ve výstavbě a dvě jsou ve stádiu platného stavebního povolení, krajinu pak doplňuje přibližně 20 tůní. V rámci kategorie obcí můžete nyní podpořit také projekt prostějovského komunitního sázení. Zajímavý nápad zvyšuje množství zeleně ve městě, a navíc buduje vztah lidí ke stromům i místům, kde žijí.

Pro všechny své favority z Prostějovska můžete až do konce srpna hlasovat na webových stránkách www.cenykraje.cz/rocnik/2023-zivotni-prostredi.