Dva měsíce zavřeno na jaře loňského roku, další půst přišel na podzim, řada týdnů programů s výrazným omezením v realitě, spoustu on-line aktivit s Cipískem v síti. Takový byl letopočet 2020 v prostějovském Mateřském centru, které nabízí služby pro rodiče s dětmi od narození do šesti let. Od začátku toho letošního roku je Cipísek zatím stále jen v síti.

„Stavíme společně sněhuláky, tvoříme, zpíváme, cvičíme, inspirujeme rodiče, prostě cipískujeme. Akorát ne v realitě, ale po předvánočním otevření centra zase v síti. Leden máme ve znamení on-line sněhuláků a sněhové výzvy. Jestli se situace nezmění, sama jsem zvědavá, jak zvládneme Cipískovu narozeninovou oslavu na dálku v únoru,“ říká Markéta Skládalová, místopředsedkyně mateřského centra.

V únoru totiž prostějovský Cipísek oslaví už 22. narozeniny, které doposud vždy přinesly oblíbený karneval. „Uvidíme. Jedeme podle hesla Pipi Dlouhé punčochy: ‚To jsem ještě nikdy nedělala, to mi určitě půjde‘,“ bere Skládalová situaci s nadhledem.

„Celý rok se snažíme být v kontaktu s rodinami, nabízet jim naše služby a v okamžiku, kdy musí být zavřeno, přesouváme se do virtuálního světa. I pro nás je situace složitá a jaká bude budoucnost, nikdo neví. Ale snažíme se, jak se dá, protože nám stále činnost mateřského centra dává smysl. Že bychom fungovali distančně, z toho jsme si dělali loni v zimě legraci. Ale když to nejde jinak, člověk se musí chopit skutečnosti takové, jaká je, i když není ideální,“ říká dále jedna z duší místa, kde dětem patří svět. „Přihlášení rodiče s dětmi dostávají přístup na on-line program s Cipískem. Stále funguje naše facebooková skupina podpory a inspirací Rodičovské inspirace MC Cipísek nejen pro návštěvníky, ale pro všechny rodiče s malými dětmi, kteří mají zájem se přidat. Skupina vznikla v první vlně pandemie na jaře a už zůstala součástí našeho života.“

Kromě programů s dětmi nabízí MC Cipísek také on-line webináře o výchově a komunikaci v rodině. Ve čtvrtek 28. ledna je ku příkladu na programu téma „Co dělat, aby nás děti poslouchaly?“.

„V případě, že bychom se zatím nemohli vrátit k reálným besedám, budeme v rodičovských webinářích určitě pokračovat. Ty i individuální rodičovské on-line poradenství nabízíme nejen našim návštěvníkům, ale i veřejnosti,“ vzkazuje Markéta Skládalová a přidává: „Samozřejmě si všichni přejeme, abychom se mohli vrátit k reálným aktivitám, k setkávání naživo, ke kolektivním programům, k seznamování rodin a dalším aktivitám, což rodiče i děti potřebují nejvíc. Moc se na všechny těšíme. Doufáme, že to bude brzy, a věříme, že tuto krizi centrum ustojí a bude moci ve své činnosti pokračovat. Všem rodinám přejeme hlavně pevné zdraví a dobré vztahy. A našim příznivcům děkujeme mnohokrát za podporu – tu stávající i budoucí.“

Bližší informace o všech aktivitách MC Cipísek najdete na www.mcprostejov.cz, www.facebook.com/cipisekprostejov.