Tomáš Chupáň se do registru dárců kostní dřeně zapsal v listopadu 2017 v den, kdy poprvé daroval krev na transfúzní stanici v Olomouci. Dnes čtyřiadvacetiletého studenta letos ocenil Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) jako jednoho z 56 dárců z celé republiky, jejich dřeň našla svého pacienta.

Čtyři roky trvalo, než lékaři našli pacienta, jemuž Tomášovy buňky vyhovovaly. Od listopadu 2021 tak podstoupil řadu odběrů, testů a vyšetření, aby mohl poskytnout krvetvorné buňky ze své kostní dřeně. Prošel a dnes už ví, že jeho dar zachránil lidský život. Kdo mu za něj vděčí, ale doteď netuší. Dárce totiž může kontaktovat dárcovské centrum po roku až dvou. Centrum se obrátí na pacienta a je jen na něm, zda bude chtít setkání uskutečnit. Může to ale trvat i několik let.

Do Českého národního registru dárců dřeně je možné se přihlásit i online na stránkách registru, kde jsou dohledatelné veškeré potřebné informace. I když je v něm v této chvíli přes 120 000 dárců, ne každému ale lékaři najdou shodu s pacientem.

„Chtěl bych poprosit všechny, kteří mají tu možnost a splní všechna kritéria na věk a zdraví, aby se do registru zapsali. Je to jedinečná příležitost někomu pomoct,“ přidal prosbu mladík Tomáš Chupáň.