Oblíbené setkání řemeslníků v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem napsalo předposlední červencový víkend své šestnácté pokračování. Během dvou dnů jej navštívily zhruba necelé čtyři tisíce lidí. Jaký byl Josefkol očima jeho hlavního pořadatele?

Akce má již dlouhodobou tradici a její program se vždy točí kolem řemeslníků, stavby kočárů a zapřahání ušlechtilých koní. Vždy se na něm však najde něco dosud nevídaného. Nejinak tomu bylo i letos. „Vše vyšlo báječně. Počasí panovalo perfektní, jedinou komplikací bylo, že jsme kvůli suchu a následnému zákazu Olomouckého kraje museli omezit připravené pyrotechnické efekty,“ ohlédl se za letošním Josefkolem hlavní organizátor a zároveň majitel Muzea Kočárů Václav Obr.

Návštěvníci dle něj byli spokojeni, o čemž svědčí velké množství pochvalných a děkovných dopisů. „Také jsme rádi, že lidé chodí do našeho muzea, sezóna je zatím výborná,“ dodal Obr, jenž také vysvětlil význam netradičního spojení Země zaslíbená – Excalibur, které se stalo hlavním mottem letošní přehlídky. „Kdo miluje svou zemi, ten je vyvolený a jen ten dokáže ze skály vytáhnout meč,“ prozradil Obr.

Během Josefkolu byl také posvěcen kříž upomínající na nečekané úmrtí jednoho z „hulánů“, kteří vždy na jaře doprovázeli Obrův kočár při cestách po památných místech kraje. „Ten muž zemřel při jiné cestě přes Kosíř, když kvůli srdeční příhodě spadl a rozbil si hlavu. Kříž na jeho památku byl v parku vysvěcen a my jej časem přesuneme k cestě mezi Drahanovicemi a Lhotou pod Kosířem. Podobně jako třeba boží muka tam bude připomínat život a osobnost zemřelého,“ prozradil Václav Obr, který však už spřádá své další mimořádné plány. „Na prostějovských hodech letos vystavíme hned dva kočáry, které byly vyrobeny přímo v tomto městě. V dalším se budou moci lidé projet,“ uzavřel známý nadšenec historie nejen kočárů.