Zatímco pamětníků druhé světové války najdeme v těchto časech už jen pomálu, lidí, kteří zažili pro český národ velice bolestnou a potupnou okupaci vojsk tehdejší Varšavské smlouvy v srpnu 1968, je kolem nás pořád dost. A vzpomínky jsou to velmi bolestné. Podobným způsobem, jako Nikita Chruščov řešil snahy o demokratické změny v roce 1956 v Maďarsku, zasáhl i o dvanáct let později Leonid Brežněv v Československu.

Nejvyšší představitel sovětského režimu tehdy do naší země směřující k takzvanému socialismu s lidskou tváří poslal nejen své sovětské vojáky, ale také armády „východního“ Německa, Bulharska, Maďarska a Polska. A po barbarském vpádu „spřátelených“ vojáků umírali lidé i v Prostějově. Čtyři dny po překročení hranic armádami Varšavské smlouvy, tedy v neděli 25. srpna, byli v centru Prostějova zastřeleni sovětskými vojáky Marta Říhovská, Josef Boháč a Ladislav Lang. Dalších devět Prostějovanů bylo střelbou těžce zraněno. Určitě stojí za to si právě v den 55. výročí událostí srpna 1968, který přichází na 21. srpna, tyto přetěžké okamžiky připomenout.

 

Nejen vzpomínky pamětníků a chronologii historických událostí ze srpna 1968 v Prostějově najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 21. srpna