Zámecký park v Čechách pod Kosířem patřil nedávno psím lovcům. Pokud si myslíte, že zde došlo k honu zakončenému krvavou tragédií, vyvedeme vás z omylu. Žádné zvíře k úhoně nepřišlo, kořistí byl totiž pestrobarevný střapec tažený elektrickým navijákem. Majitelé psích atletů totiž se svými svěřenci trénovali coursing.

 

Jeden z mnoha kynologických sportů je v podstatě terénní dostih. Principem je, že pes sleduje taženou umělou návnadu, na vzdálenost cca 300 až 700 m (500 až 1000 m), v jakémsi okruhu a je vždy návnadou přilákán zpět k majiteli. Běhá se v přirozeném, mírně svažitém terénu, s přírodními nebo umělými překážkami. K tomu je zámecký park v Čechách pod Kosířem jako stvořený, proto se tu trénuje pravidelně již několik let.

Do honby za střapatým pokladem se zapojili chrti, a to od obrovitého vlkodava, elegantního barzoje, španělského galga přes atletické whippety až po miniaturní italské chrtíky. Na start se ale postavil i staford, argentinská doga, basenji, ridgeback a kříženec whippeta a border kolie. Bílorezavou kříženku Reviewer’s Shenanigans neboli Revi si její majitelka Alexandra původně pořídila pro jiný psí sport. Štíhlý psík ale zdědil po rodičích rychlost, obratnost a inteligenci, a tak děvčata dala coursing. „Velice ji to baví. Je mazaná, umí si spočítat, jak zbytečně nenaběhat metry navíc,“ smála se majitelka.

To největší závodnice, dvouapůlletá irská vlkodavka Maruška, poctivě dodržovala dráhu. Vzhledem k délce jejích nohou pro ni trať byla docela krátká, na rozdíl od cesty do Čech pod Kosířem, kam přijela až Pelhřimova.

Americká stafordšírská teriérka Balboa Devil’s Freind byla po celou dobu čekání na start doslova u vytržení a její panička Pavlína měla co dělat, aby fenu, sápající se na dráhu, vůbec udržela. „Je velmi aktivní, děláme s ní spoustu sportů, abychom ji unavili. Moc často se to nedaří, většinou první odpadneme my,“ popsala život s temperamentní fenou.

Jiný přístup měl maličký italský chrtík Nino, který s páníčkem čekal způsobně usazen na lavičce. Na startu se ale proměnil v bledou šmouhu, která vzápětí zmizela na horizontu. Po doběhu se už uklidnit nedal a svému majiteli skákal až na hlavu. „Ví, že bude běhat ještě jednou, tak by nejraději utíkal hned,“ sdělil Večerníku Ninův majitel. Jak dodal, chrtík se v minulých týdnech vrátil ze Švédska, odkud si z evropského mistrovství přivezl skvělé šesté místo.

Podle Petra Olivy ze spolku Moravský coursing se na start v Čechách pod Kosířem postavilo pětadvacet psů. A všichni nástrahy zdárně zvládli.