„Myslím, že se máme nejlépe, jak jsme se, kdy měli. Podstatné je, že není válka a dlouho panuje mír. Ten si však bohužel kazíme zbytečnými půtkami,“ prohlásila už před 12 lety Linda Wichterlová v obsáhlém rozhovoru pro Večerník. Manželka světoznámého vědce Otto Wichterleho uplynulý pátek 18. srpna oslavila už své 106. narozeniny. Shodou okolností se tak stalo přesně čtvrtstoletí poté, co její muž v rodinném sídle ve Stražisku zemřel…

 

Právě zde se manželé seznámili, hrávali spolu tenis, a pokud to bylo jen trochu možné, tak i společně prožívali každé léto. Přestože oslavenkyně již tráví většinu času ve svém pražském bytě, do Stražiska se ve vzpomínkách stále a ráda vrací.

Až do roku 2018 trávila Linda Wichterlová každé léto právě ve Stražisku. V roce 2017 zde tedy oslavila své 100. a o rok později i 101. narozeniny. Kdokoliv tuto neobyčejně šarmantní, laskavou a skromnou dámu někdy potkal, žasl, jaké vitalitě se těší. Nepochybnou zásluhu na tomto nevšedním „přírodním úkazu“ měl kromě šťastného genetického základu také její nakažlivě aktivní a optimistický přístup k životu i lidem.

Na tom se dle slov rodinných příslušníků nic nezměnilo. Své občasné zdravotní neduhy prý Linda Wichterlová stále léči výhradně bylinkami, které ve velkém pěstovala právě i ve Stražisku. „Začátkem letošních prázdnin jsem mluvila se členy její rodiny. Říkali, že babička se o vše neustále zajímá, dosud nebere žádné léky a stále myslí na Stražisko,“ prozradila starostka obce Kateřina Singrová. Právě na členy své rodiny byla maminka dvou synů, sedminásobná babička a mnohonásobná prababička vždy skutečně hrdá. Ostatně právě oni již po několik generací patří k elitě v nejrůznějších oborech lidské činnosti.

Obyvatelé Stražiska zase Lindu Wichterlovou po dlouhé roky rozhodně nevnímali „pouze“ jako manželku vynálezce kontaktních čoček. Byla totiž přímo chodící kronikou obce, o jejíž historii i dávných obyvatelích dokázala vyprávět s humorem, nadhledem a neobyčejným pochopením.

Do Stražiska Linda Wichterlová přijížděla vždy koncem května a její první kroky mířily na obecní úřad. „Vždy byla zvědavá, kdo se narodil, kdo zemřel, kdo se oženil či vdal. Požádala o matriku, dala si ji na klín a četla si v ní,“ zavzpomínala již před časem hospodářka obce Dagmar Komárková.

Stražisko na paní Wichterlovou rozhodně nezapomnělo. „Do Prahy jsme jí k narozeninám poslali gratulaci,“ potvrdila Večerníku starostka obce.