Uplynulou sobotu se v Hamrech u Plumlova slavilo. Zdejší sbor dobrovolných hasičů slavil stodvacáté výročí založení. A pojal ho velkolepě, do areálu Na Točně sezval řadu hostů. Mimo jiné kolegy hasiče, státní i městské policisty a také vojáky. Záštitu nad akcí, kde byly předány i diplom a pamětní listy, převzala senátorka Jitka Chalánková.

Zájemcům se představila soudobá i historická technika. Vojáci přivezli obrovitý jeřáb Liebherr a hákový nakladač Tatra 815, těžké terénní zabezpečovací vozidlo, které je určeno k přepravě. „Brouček“ o váze bezmála dvou tun dokáže přebrodit i 1,5 metru hluboké toky a poradí si s náklonem 45 stupňů.

Obdiv si vysloužila šedesát let stará CAS 32 Tatra 148 6x6. Nablýskanou krasavici s datem výroby 1961 přivezli ukázat dobrovolní hasiči ze Ptení. Za zmínku stojí i jeden z veteránů, Aero 150 ve vojenském hávu pochází z roku 1946.

Hasiči z Prostějoviček přivezli stříkačku z roku 1940, svého veterána. „Dodnes běží jako hodinky, žádná elektronika, nic, co by člověk neopravil na koleně,“ pochlubil se jeden z nich spolehlivostí hýčkaného stroje.

Součástí odpoledne byla i možnost zastřílet si na laserové střelnici, kterou do Hamer přivezli prostějovští městští strážníci. „Zájem zejména dětí je opravdu veliký. Za odměnu dostávají bonbony a drobné dárky,“ sdělila Večerníku komisařka Tereza Greplová.

V průběhu dne došlo i na ukázku historického útoku SDH Prostějovičky a hasičský útok SDH Hamry. Od dvacáté hodiny mohli zájemci zhlédnout promítání historických záběrů z archivu místních občanů a SDH Hamry. Úspěšnou oslavu zakončila večerní tečka v podobě taneční zábavy.