A je to tady zase! Od čtvrtka 17. srpna je v plumlovské přehradě zakázáno koupání. Zákaz vydali krajští hygienici, podle nichž se kvalita vody zhoršila natolik, že lidem hrozí akutní zdravotní problémy. Stejná situace nastala třeba i předloni, tehdy zákaz platil taktéž od poloviny srpna.

O zákazu koupání v plumlovské přehradě rozhodly výsledky laboratorních testů ze vzorků odebraných už na začátku uplynulého týdne na pláži U Vrbiček. „Voda svou jakostí neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedla krajská hygienička Eva Čehovská s tím, že důvodem je zejména masivní výskyt sinic.

Voda v plumlovské přehradě je ostře sledovaná od roku 2014, kdy po několikaletém nákladném bagrování byla nádrž opět napuštěna. Bagrování mělo vést právě k odstranění živin pro jedovaté bakterie sinic, za stejným účelem jsou na přítocích umístěna srážedla fosforu, na jejichž provoz okolní obce každoročně přispívají.

Přesto kvalita vody v nádrži pravidelně kolísá, v prvním prázdninovém měsíci bývá obvykle slušná, v srpnu se však pravidelně kazí a hygienici koupání v přehradě v závěru prázdnin pravidelně nedoporučují. Nejhorší situace nastala v roce 2017 a v roce 2021, kdy jej stejně jako letos zakázali. Naopak loni byly výsledky relativně příznivé, nejhorší známku, kterou přehrada obdržela, byla na pětibodové škále trojka.