Ranní sraz auto a moto veteránů, charitativní jízda na kole, folklórní vystoupení, mini disko, jízdy žebřiňákem, kolotoče, spousta dobrot a večerní zábava s kapelou Quercus. To je jen část programu, který uplynulou sobotu vládl Vrbátkám. Hody tam opět pojali velmi stylově a Večerník u toho nemohl chybět.

Temné brumlání amerických korábů silnic, rozjásané tramtadamtadam bakelitových Trabantů či tiché předení prastaré Jawy 600 z roku 1939. Do toho houkaní žluto-bílé policejní Volhy, krásné Hanačky s mísami vynikajících koláčků a spousta milovníků historických auto a moto veteránů. Náměstí u kapličky doslova praskalo ve švech. „Koukám na Mustanga z roku 1965. Klobouk dolů před majitelem, jak má auto doslova vymazlené,“ těšil se pohledem na rudého krasavce s bílými pruhy Zdeněk. Nebylo divu, vůz s pětilitrovým motorem o výkonu 220 koní vypadal, jako by právě sjel z výrobní linky.

Sraz historických vozidel byl v pořadí třetí, který se ve Vrbátkách uskutečnil. Za jeho organizací stojí Miroslav Stolička, majitel řady veteránů, kterým v nedalekém Majetíně buduje muzeum.

Odpoledne se Vrbátky staly rájem jiných dopravních prostředků, a to bicyklů. Byl zde totiž cíl premiérového ročníku charitativní cyklojízdy Na kole dětem kolem Prostějova. Výnos jízdy a také dražby výrobků dětí z MŠ a ZŠ prostějovského regionu bude poukázán Nadačnímu fondu Na kole dětem Josefa Zimovčáka na podporu onkologicky nemocných dětí.