Předminulá neděle 3. září nabídla v Kolářových sadech dlouhá léta nevídanou podívanou. V parku s bravurní přesností přistáli hned čtyři parašutisté, aby zahájili Den s agentem 158. Ten pro širokou veřejnost připravilo statutární město Prostějov, Sportcentrum – dům dětí a mládeže Prostějov, Policie ČR a Městská policie Prostějov ve spolupráci s E-bezpečím, Vězeňskou službou ČR, Aplikací Záchranka, SARtýmem a Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra. Večerník u toho nemohl chybět!

K vidění byly předminulou neděli ukázky sebeobrany, karate, zájemci si mohli vyzkoušet pobyt ve vězeňské cele či si vyzkoušet vybavení policistů. „Takové věci mě hodně baví a často mám víc otázek než děti,“ smála se 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, která si vyzkoušela pobyt v cele, stejně jako nasazená pouta. Z těch se ale díky svým útlým dlaním záhy vysvobodila. „Neutekla byste, dali bychom vám řetízková pouta nebo svázali ruce páskou,“ vysvětlil uniformovaný dozorce i přihlížejícím. Ti se rovněž dověděli, že vězni mohou běžně sledovat televizi a poslouchat rádio, na internet se ale nedostanou. „Telefonovat mohou jen na předem odsouhlasená čísla,“ dodali strážci.

Velmi zajímavá byla zejména pro děti ukázka zásahu policejního psa. Ten se naprosto v klidu nechal hladit, aby se vzápětí proměnil v nekompromisního strážce pořádku – k zemi složil utíkajícího figuranta. „To bych nechtěl, aby mě tak kousl, musí to bolet,“ nechal se slyšet malý Tomík. Od policejního psovoda se vzápětí dozvěděl, že zákus bolí následně i psa, pro jehož zuby je rukáv, který figuranta chrání, hodně tvrdý.

Tlačenice byla u laserové střelnice, zájemci o techniku se zase neopomněli zastavit u nejmodernějších policejních motorek a vozidel či si prohlédnout práci techniků při snímání daktyloskopických stop. Na stanovištích byly připraveny i fyzické disciplíny např. jízda zručnosti, střelba a další. Pro nejmladší návštěvníky byl k dispozici dětský kolotoč, skákací hrad a malování na obličej.

Každý, kdo se pustil do plnění disciplín rozmístěných na deseti stanovištích, získal drobnou odměnu a osvědčení agenta.

„My jsme představili krátké video se simulovaným zásahem zadržení pachatele s využitím městského kamerového dohlížecího systému. Ten v Prostějově 24 hodin denně monitorujeme, navíc je on-line propojen na Policii ČR,“ vysvětlil ředitel MP Prostějov Libor Šebestík.

Spokojená byla i policejní preventistka Zuzana Slabá: „Jsem ráda, že hodně návštěvníků využilo možnost konzultace s pracovníky E-bezpečí. Mají mnoho zkušeností s riziky spojenými s pohybem v on-line prostředí a často s námi spolupracují na případech týkajících se kyberkriminality.“

Akci zaštítil primátor města František Jura a náměstkyně Marcela Župková.