Mikroregion Němčicko pořádal uplynulou sobotu tradiční cyklojízdu Němčickem. Zatímco start byl v každé ze sedmnácti členských obcí, cíl byl v jediné – Dobromilicích. Na více jak tisíc účastníků se místní pod taktovkou starostky Hany Žondrové chystali dlouho dopředu. Podle ohlasů, které Večerník získal v místě dojezdu, vše dopadlo na jedničku.

Start byl pro všechny v 9.00 hodin, kdy se vydali z domovské obce. Trasu volili podle věku, fyzičky, ale i s ohledem na děti. Někdo projel dvě tři vesnice, našli se tací, kteří zvládli kolečko sedmdesátikilometrové pouti po všech obcích. „My jsme z dědiny, přijely jsme z Prostějova,“ smála se skupinka mladých žen, které Večerník zachytil těsně před cílem.

Mnozí to ale měli mnohem dál, třeba jako pan Jirka, který na svém silničním speciálu přijel až z Nového Jičína. „Koukal jsem večer na net, kam bych si zajel. No a tady jsem ještě nikdy nebyl, tak proč ne,“ pochlubil se muž, který běžně jezdí do Vídně či Bratislavy.

Účast „cizinců“ redakci potvrdila i starostka Žondrová. „Gró účastníků bylo samozřejmě z okolí, ale byli tady i lidé od Zlína, z Přerova, Vyškova,“ vypočítala. Celkem se v cíli zaregistrovalo 911 cyklistů, na cesty se jich ale vydalo mnohem víc. „Jen jsme si to projeli, na vyhlášení a tombolu čekat nebudeme, nechali jsme si orazítkovat kartu a vyrážíme k domovu. Máme to docela daleko a čas se krátí,“ nechala se slyšet paní Iva, která s přítelkyní přijela z Lutína.  

V cíli čekalo nejen bohaté občerstvení a spousta atrakcí pro všechny věkové kategorie, ale i kulturní program a ukázka parkouru. Vyhlášeni byli rovněž nejstarší účastníci, kterým byl osmdesátiletý cyklista a o tři roky mladší cyklistka. „Jsem moc ráda, že si to všichni užili a že nám vyšlo počasí. Děkuji všem, kteří se podíleli na zajištění a organizaci. Byli jste skvělí, bez vás by to prostě nešlo,“ dodala Hana Žondrová.