Patří to k tradici, kterou prostě ničím nepřebijete. Co by to bylo za Hanácké slavnosti, pokud by chybělo oficiální přivítání hodovníků přímo na radnici? Samozřejmě tato tradiční součást prostějovských hodů nemohla chybět ani uplynulou neděli. A tak slušně rozšířený zástup politiků v čele s primátorem, hejtmanem, senátorkou a dvěma poslanci přivítal zástupce všech zúčastněných folklórních souborů, které se během slavností staraly o zábavu pro tisíce návštěvníků z Prostějova i širokého okolí. Stoly se prohýbaly pod hodovými specialitami a na zdraví se připíjelo jak jinak než tradiční režnou.

 

„Dófám, že ste ož po obědo a žalódke nabóchany,“ pronesl nestor Hanáckých slavností Jiří Vrba směrem k politikům s výzvou, že v tu chvíli je už povinností jen pít burčák a bavit se. Slavnostní přivítání hodovníků bylo v jednací místnosti primátora zahájeno minutu po čtrnácté hodině a „mluvčí“ Hanáků Jiří Vrba poděkoval za to, že tradice slavností byla opět dodržena. „Dostavili jsme se dnes na radnici všichni, kdo na náměstí vystupujeme, a za tuto možnost a pozvání děkujeme. Je nám ctí a potěšením se s vámi opět po roce setkat v naší stoleté matičce radnici,“ řekl Jiří Vrba, kterého v proslovu vystřídal primátor Prostějova František Jura. „Vážení a milí Hanáci, jsem velmi rád, že jste po roce zase tady. Bez vás by totiž žádné Hanácké slavnosti nebyly. Vy jste ti, kteří našim hodům dávají ten pravý punc. My tyto tradice budeme vždycky dodržovat, protože právě tradice patří k nám Prostějovanům,“ prohlásil primátor František Jura, který vzápětí i prostřednictvím svého náměstka Jiřího Pospíšila vybídl zástupce folklórních souborů, aby přistoupili k hodovnickému stolu a nabídli si z mnoha připravených laskomin. „A ťukneme si režnou,“ nezapomněla na klasický zvyk první náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

Za politiky se slavnostního přivítání hodovníků na prostějovské radnici účastnili kromě primátora Františka Jury i jeho náměstci Milada Sokolová, Jiří Pospíšil, Marcela Župková a Jiří Rozehnal. Hanáky pozdravili také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, senátorka Jitka Chalánková, poslanci Ladislav Okleštěk a Petr Vrána, primátor Olomouce Miroslav Žbánek a další hosté.

 

Reportáže a exkluzivní rozhovor ze zákulisí Prostějovských Hanáckých slavností najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září