Na zámku ve Ptení to opět žilo. Další ze série kulturních akcí uplynulý pátek a sobotu oživila nádvoří po mnoho let uzavřené kulturní památky. Tentokrát se nesla ve znamení burčáku a rockové muziky. Po oba dva dny byla připravena také historická vystoupení a ohňové show. Navzdory našlapanému programu organizátoři očekávali poněkud vyšší účast.

Burčákové slavnosti se různě po republice těší velké oblibě. „Pravidelně jsme hrávali například v Hustopečích, kde jsme obvykle sloužili jako taková poslední kapela na vyblbnutí. Co se týče nápadu udělat to tady u nás, tak s tím přišel člověk, jenž u nás prodává na stánku medovinu a má s řadou podobných akcí zkušenosti. Chytila se ho i naše kastelánka Ivet Chudá,“ prozradil zpěvák kapely Barbar Punk a majitel zámku ve Ptení David Hudeček, známý pod uměleckým jménem Horset. Na akci v pátek vystoupily kapely Cop and Bandits, Perseus, Barbar Punk či My project, která se na zámek vrátila i se svým kvalitním symfonickým metalem. Představili se také těžkooděnci SHŠ Tartas. O den později pak zahrály kapely Crunch, Kočka v prášku, Pryor, The Unbroken Will, Hazydecay a Scabbard. Historické vystoupení a ohňová show tentokrát proběhly v režii šermířské skupiny SHŠ Rebellius. Zajímavostí bylo, že místní a lidé z okolí měli vstupné na akci dobrovolné. Přestože noci na zámku byly poměrně divoké, lidí mohlo dorazit určitě víc. „Jsem moc rád, že se nám letos na zámek podařilo dostat provizorní elektřinu a vodu, je tu i záchod. Hlavní je, že se zde pravidelně schází skvělá parta lidí, kteří mají zájem o to, aby se tu něco dělo a zámek se zároveň zveleboval,“ těšilo Horseta.

Další akce na zámku se bude konat v pátek 27. a v sobotu 28. října a ponese název Samhain, což odkazuje na stejnojmenný keltský svátek. Ten se každoročně slavil v době, kdy naši předci věřili, že se stírají hranice mezi světem živých a mrtvých. „Tomu bude odpovídat i program,“ uzavřel Horset.