Zastupitelé schválili již v červnu letošního roku laureáty Cen města Prostějova za rok 2022. Noví držitelé si ocenění převzali v pátek 22. září v obřadní síni prostějovské radnice.

Nositeli se stalo osm osobností z různých oblastí života. 

 

Oceněnými jsou:

MILAN ČEČMAN

významná osobnost atletiky, předseda Atletického klubu Prostějov. První běžec, jenž v ČSSR dosáhl na 110 m překážek času pod 14 sekund, držitel 14 československých rekordů; 12 na 110 m překážek, 2 na 200 m překážek.

RNDr. IVANKA HÁJKOVÁ

dlouholetá členka pedagogického sboru GJW, vítězka soutěže Zlatý Amos – nejoblíbenější učitelka v ČR. Za pět desítek let své učitelské kariéry vychovala stovky dětí k lásce k chemii. Za celá léta jí ani jednou nepřišlo na mysl, že by někdy mohla dělat něco jiného. „Toto povolání mám velmi ráda. I když jsem už babička nad hrobem, nabíjí mě a pořád se k dětem ráda vracím. Snažím se s nimi být hodně v kontaktu, protože díky nim se cítím přece jen mladší,“ řekla rozesmátá laureátka.

Ing. JAROSLAV HANÁK

emeritní předseda představenstva a prezident FTL-First Transport Lines, a.s., prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, držitel mnoha tuzemských a zahraničních ocenění. K autobusové dopravě se dostal přes svého tatínka, který byl řidičem tehdejší ČSAD.

Mgr. IVANA HEMERKOVÁ in memoriam, navržena za zásluhy za rozvoj města

Cenu za pedagožku, političku a především skvělou přátelskou a vždy nápomocnou dámu převzal syn Petr Hemerka. Na zasedání byla přítomna v podobě velkého portrétu, který do obřadní síně přinesly její bývalé kolegyně.

Ing. JÁN MOKOŠ

bývalý primátor města Vysoké Tatry, navržen za prohloubení spolupráce a aktivní účast při akcích partnerských měst Vysoké Tatry – Prostějov. Usměvavý muž, hrdý na to, že v jeho Tatranské Poliance od roku 1963 probíhá soutěž literární tvorby mladých autorů Wolkrova Polianka, která se stává každý rok příležitostí pro mladé talentované básníky, slovenské renomované spisovatele a příznivce poezie.

PhDr. FRANTIŠEK ŠTUŘÍK in memoriam

významný překladatel a středoškolský profesor klasického gymnázia (nyní Gymnázium Jiřího Wolkera), vyučoval latinu, řečtinu, filosofii, němčinu i ruštinu. Cenu převzala dcera paní Moudrá. František Štuřík byl ze zdravotních důvodů nucen ukončit svou pedagogickou činnost, o to víc se věnoval překladům. Mimo jiné přeložil do češtiny Řeka Zorbu.

 

JAROSLAV TRUBAČ

designér brýlí, v Prostějově působil jako produktový a průmyslový designér například pro Galu Prostějov. Podílel se na výstavě probíhající v Městské galerii Prostějov „Brejle a okuliare – design brýlí v Československu“. Designu brýlí zasvětil velkou část svého profesního života. Jaroslav Trubač vytvořil od poloviny 60. do konce 80. let minulého století stovky návrhů slunečních, dioptrických i lyžařských brýlí pro tehdejší národní podnik Okula Nýrsko. Brýle dle jeho návrhů nosila nejen proslulá zpěvačka Naďa Urbánková a další známé osobnosti, ale svého času v podstatě celé Československo.

Mgr. LADISLAV ŽUPANIČ

herec, muzikálový herec, dabér narozený v Prostějově, držitel Ceny Thálie. Je známým patriotem, ve svých vystoupeních vždy své rodné město zmiňuje a chválí. Velkou část dětství a mládí trávil se svým otcem na prostějovském letišti, což mu následně způsobilo dilema v rozhodování mezi pilotováním a herectvím. Vybral si druhou možnost, na létání má ale mnoho krásných vzpomínek. Za všechny oceněné poděkoval městu za to, že na své rodáky nezapomnělo. „Prostějov bude navždy v mém srdci,“ dodal.