Nápad z hlavy koordinátorky Zdravého města Prostějov Denisy Horké se v našem městě ujal a o výměnnou burzu s názvem SWAP byl i během uplynulého nedělního odpoledne obrovský zájem. Do dvou sálů Kulturního klubu Duha ve Školní ulici si našlo cestu více než sto lidí, kteří si odnesli nabízené obnošené šatstvo či boty, dále kuchyňské nádobí, hračky, pokojové rostliny a podobné věci. Po všem se doslova zaprášilo.

„Prostějovský SWAP se koná v krátké době v Prostějově už popáté a za tu dobu si získal velmi mnoho příznivců. Jde vlastně o výměnnou burzu věcí, kterým necháváme znovu vdechnout život. Lidé zde nabízejí obnošené oblečení či boty, upotřebené kuchyňské nádobí, knížky, hračky, nebo dokonce květiny. Jde prostě o věci, které doma už nepotřebujete a můžete je tak nabídnout někomu jinému. Místo toho, abyste je hodili do popelnice,“ řekla Večerníku v neděli odpoledne přímo na místě konání akce Marcela Župková, náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově. Právě ona převzala nad podzimním SWAPem záštitu.

„Tuto akci vymyslela Denisa Horká, koordinátorka Zdravého města Prostějov. A za tuto burzu nás chválí celá republika! Chtěla bych ještě podotknout, že jestli něco z dnešního SWAPu zbyde, bude to věnováno Azylovému centru v Prostějově,“ řekla Marcela Župková.

Podmínkou výměnné burzy je to, že každý z účastníků může donést jen maximálně patnáct kusů oblečení. „V minulosti se nám stávalo, že lidé dováželi desítky kusů různého šatstva a ne každý kus byl kvalitní. Proto jsme omezili tento počet, aby lidi nosili fakt pouze kvalitní a řádně vyprané věci. Takže každý může přinést jen patnáct věcí, ale odnést si může jakýkoliv počet oblečení, bot a podobně. To už nikdo nepočítá,“ vysvětila ještě Marcela Župková.

Jak si Večerník povšiml, hned po zahájení nedělního SWAPu se do obou sálů Kulturního klubu Duha nahrnuly davy lidí, kteří si vystavené ošacení začali velmi rychle rozebírat. Nejen po oblečení se tak doslova zaprášilo. Jen jestli skutečně něco zbylo i pro Azylové centrum…