V období zvýšeného výskytu virových onemocnění, kterým se opravdu nelze vyhnout, je nutné organismus chránit a posilovat jeho přirozenou obranyschopnost. Některé bakterie se v lidském těle dokonce vyskytují běžně. Velký problém pak nastává při jejich přemnožení. K tomu může dojít při oslabení imunitního systému nebo při dlouhodobém stresu, který také negativně působí na naši obranyschopnost. Jiné bakterie jsou nebezpečím i pro zdravý organismus a je pro něj velmi obtížné si s nimi vypořádat. Jak obdobným problémům předcházet, vám nastíní další díl pravidelného seriálu Večerníku s relaxačním a zdravotním centrem NADĚJE Jarmily Podhorné.

Viry se šíří kapénkovou nákazou, chytit virus proto můžeme velmi rychle. Při mluvení, kýchnutí či zakašlání se kapénky rozptylují do prostoru. Vstupní branou virů jsou dýchací cesty, ve kterých se poté viry začnou efektivně množit. Vlivem suchého vzduchu v místnostech se sliznice nosu vysušuje, což ji dělá zranitelnější v případě virové nálože. V boji s virovými i bakteriálními onemocněními máme naštěstí v přírodě skvělé pomocníky. Vhodným pomocníkem je také vitamín C, který pomáhá bílým krvinkám v boji proti patogenům.

 

Česnek medvědí a setý

Znáte ho z kuchyně, avšak věděli jste, že česnek působí i proti bakteriím? Tinktura z česneku medvědího a setého se výborně uplatňuje v boji proti zlatému stafylokokovi. Pomáhá také při likvidaci plísní. Pozitivně působí na střevní mikroflóru, pomáhá s průjmovými onemocněními. Dále čistí cévy, čímž pomáhá s jejich rozšiřováním. Působí tak preventivně proti zvyšování krevního tlaku.

Černý rybíz

Imunitu můžeme posilovat pupenovým přípravkem z černého rybízu, který zároveň působí proti alergickým projevům, uplatňuje se v boji se sennou rýmou, dušností nebo ekzémy. Pupenový extrakt z černého rybízu pomáhá také harmonizovat funkci nadledvinek.

Eleuterokok ostnitý

Eleuterokok neboli čertův kořen je adaptogen, který pomáhá organismu se vyrovnat se stresem a zároveň jej posiluje. Eleuterokok posiluje činnost bílých krvinek a také se velmi dobře uplatňuje v onkologické léčbě.

Grapefruit

Další skvělým prostředkem proti virům je tinktura z grepového semene. Tento přípravek působí proti mnoha kmenům bakterií a virů, ale také proti plísním. Uplatní se při žaludečních problémech, navíc likviduje Helikobaktera pylori, který v žaludku způsobuje mnoho obtíží. Tinktura z grepového semínka také posiluje naši obranyschopnost, je i vhodným přípravkem pro alergiky a astmatiky. Na zevní použití je možné použít grepový olej. Můžeme jej použít na afty nebo při bolestech dásní.

Lichořeřišnice větší

V zimním období na nás bohužel neútočí pouze viry, ale také bakterie. Vynikající bojovník proti bakteriím je lichořeřišnice. Tato rostlina původem z Jižní Ameriky pod svým půvabným vzhledem skrývá velké množství prospěšných látek. Nejvíce látek mají semena, klíčky a pupeny květů lichořeřišnice. Hlavní působení tinktury z lichořeřišnice je v oblasti urogenitálních cest, zde dokáže efektivně likvidovat streptokoky či stafylokoky. Poradí si také s nevyzpytatelnou E. Coli. Uplatní se však i v oblasti dýchacích cest. Zde opět likviduje streptokokové infekce a stimuluje funkci imunitního systému.

Rakytník řešetlák

Rakytník je právem nazýván vitamínovou bombou. Díky vysokému množství vitamínu C je výborným prostředkem k posílení imunitního systému, zároveň zklidňuje podrážděné sliznice.

Vrba bílá

Dalším vynikajícím přípravkem v boji proti virům je vrba bílá. Nejsilněji působí pupeny vrby, které obsahují nejvíce účinných látek. Skrývají se v nich například glykosid, flavonoidy a další cenné látky. Vrba působí také jako přírodní analgetikum, proto se hojně využívá v přípravcích proti bolesti. Své uplatnění najde taky v boji proti chřipce nebo při léčbě revmatu. Na celkové posílení organismu můžeme využít bylinné směsi Stopkok nebo Zlatice mix, které mají široké protibakteriální a protivirové působení, navíc povzbuzují přirozené obranné reakce našeho organismu. Ke zlepšení funkce imunitního systému je možné také využít terapie, které nabízí Regenerační centrum Naděje.

Bemer

Bemer podporuje výrobu energie v buňkách, čímž vede k lepšímu prokrvení tkání, zlepšuje mikrocirkulaci a stimuluje i nejmenší krevní cévy. Tím se zvyšuje schopnost zásobovat tkáně kyslíkem a také se aktivují procesy látkové výměny v buňce. Terapie pomáhá na dýchací problémy, zánětlivé procesy ve tkáních, pískání nebo hučení v uších, dysfunkci vnitřních orgánů, při chronické únavě, onemocnění pohybového aparátu, oslabené imunitě nebo poruchách spánku, zmírňuje poškození periferních nervů.

LED Bed

Terapie pomocí červeného světla vede ke zlepšení kvality spánku. Spánkový hormon Melatonin je přirozeně vyskytující se hormon v lidském těle, který reguluje spánek a bdělost. Pokud se před spánkem vystavíme červenému LED světlu, zvýší se produkce melatoninu v organismu, a to pomáhá k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku. Světelná terapie příznivě ovlivňuje kůži, svaly, krevní oběh a fungování celého těla. Cílem LED terapie je regenerace organismu, hojení zánětů, obnova mikrocirkulace, pomoc s léčbou kožních problémů a celková úleva od bolesti. Tím, že se organismus rovněž detoxikuje, pomáhá terapie s celkovou regenerací organismu.

Molekulární vodík

Molekulární vodík je v současné době středem vědeckého a lékařského výzkumu jako prostředek udržení zdraví. Díky své malé velikosti dokáže zasahovat do biochemických reakcí v organismu, přičemž pomocí difúze proniká do tkání a dokáže pozitivně ovlivnit činnost buněk. Je bezpečný, nejsou známy žádné vedlejší účinky při jeho terapeutickém užívání. Vodík se podílí na udržení přirozené rovnováhy organismu, je důležitým antioxidantem, a proto je také využíván v medicíně proti stárnutí. Vyznačuje se silně protizánětlivými účinky a podporuje duševní a fyzické síly člověka. Kombinace bylinné léčby a přístrojových terapií nám přinese nejlepší výsledky v každoročním boji s odolnými patogeny.

 

39 bylinky