Barcelona, Irsko, Malta, Valencie, Hamburk. Do všech těchto míst o prázdninách vedly cesty za vzděláním učitelů z Gymnázia Jiřího Wolkera. Cílem projektu z programu Erasmus+ je zlepšení metodické připravenosti a inovace výuky učitelů cizích jazyků, ale také prohloubení znalostí angličtiny u těch učitelů, kteří své předměty vyučují v rámci osmiletého studijního programu English for the Future částečně v angličtině.

Angličtináři v Irsku

Na metodické kurzy vyjeli už tradičně angličtináři, Gymnázium Jiřího Wolkera klade na kvalitní výuku anglického jazyka velký důraz. Osvěžit výukové metody si tak angličtináři z „Wolkra“ mohli v rámci kurzů v Barceloně a irském Corku. Kurzy jsou pro učitele hodnotné nejen svým obsahem, ale také možností setkat se s kolegy z celé Evropy, vyměnit si zkušenosti a případně i navázat spolupráci mezi školami.

 

Další cizí jazyky

Letos se v rámci Erasmu poprvé dostalo pozornosti i učitelům dalších cizích jazyků, kterých na GJW můžete studovat hned pět (němčina, francouzština, ruština, španělština, čínština). V červenci letošního roku zamířily na metodický kurz dvě vyučující do španělské Valencie a jednoho němčináře čekal kurz v Hamburku.

 

Zvyšování jazykové připravenosti

Už deset let nabízí nejstarší prostějovské gymnázium vzdělávací program English for the Future, v rámci něhož jsou některé předměty vyučovány částečně anglicky. Studenti osmiletého oboru mají vyšší hodinovou dotaci anglického jazyka, jejich cílem je tedy druhá nejvyšší úroveň znalosti jazyka C1. Angličtina v odborných předmětech, jako je biologie či informatika, studentům zajistí slušnou přípravu na případně vysokoškolské stáže v zahraničí, nebo přímo studium na zahraničních vysokých školách.

Gymnázium Jiřího Wolkera úspěšně realizuje projekty z programu Erasmus+ už téměř deset let. Desítky studentů měly možnost navštívit partnerské školy po celé Evropě, desítky pedagogů zase mohly absolvovat metodické i jazykové kurzy. V dnešním globalizovaném světě je dobrá znalost cizích jazyků klíčová a na GJW dobře vědí, že investice vložené do kvalitního dalšího vzdělávání pedagogů se mnohonásobně vrátí v podobě inovované a efektivní výuky.

Tyto projekty jsou součástí akreditace školy v programu Erasmus+ a jsou spolufinancovány z prostředků Evropské unie.