Nádherná svatováclavská tradice, na kterou místní mohou být právem pyšní. Minulý čtvrtek, tedy na svatého Václava a Den české státnosti, zahájili Nezamysličtí mažoreti ve spolupráci s městysem Nezamyslice hanáckou lidovou veselici, která trvala po čtyři dny až do nedělního večera. Ve čtvrtek 28. září byla tato tradiční veselice jako vždy zahájena slavnostním průvodem. Málem tisícihlavý dav sestavený s místní kapely, členů Nezamyslických mažoretů, dětí mateřské i základní školy, členů folklórních souborů, pracovníků úřadu městyse a dalších obyvatel Nezamyslic mířil rovněž tradičně od budovy úřadu k nedalekému parku. Právě ten vzápětí sehrál hlavní roli.

Nezamyslická veselice začala na státní svátek odpoledne, kdy se před patnáctou hodinou u budovy úřadu městyse začali scházet ti, bez nichž by se slavnostní průvod ke Dni sv. Václava neobešel. Muzikanti, Hanačky a Hanáci v krojích, zdejší slavní mažoreti, děti ze základní školy i mateřinky a spousta dalších, kteří si tradici nenechali ujít ani letos. V nefalšovaném hanáckém kroji se objevil i nezamyslický starosta Vlastimil Michlíček.

„Co by to bylo za průvod bez Hanáků? Jsem rád, že v kroji přišly i mé kolegyně. Jak vidím, ten průvod bude letos hodně početný, dorazili také naši slavní motorkáři,“ ukázal starosta Michlíček na dva mladíky na strojích, kterým starší generace byla zvyklá říkat „kozí dech“, „pařez“ nebo „fichtl“. Na všech zúčastněných v průvodu bylo ale jasně patrné, že jsou hrdí na českou národnost.

Uplynulý čtvrtek odpoledne nebylo v Domamyslicích snad jediného dítěte ani dospělého, koho by nezdobila česká trikolóra, tříbarevné stuhy, vlaječky a podobné propriety. Od budovy úřadu se průvod hnul těsně po patnácté hodině a zamířil do parku v ulici Generála Svobody. Právě tento park hodlali organizátoři slavností svatého Václava tak trochu pokřtít. „V tomto parku se scházeli už naši předci a pořádali tady různé slavnosti nebo sešlosti zdejších obyvatel. Dnes je příležitost k tomu, abychom park pokřtili jako park ‚podmajora Mažoreta‘,“ hlásal moderátor veselice, který po příchodu průvodu ihned uvedl na vybudovaný parket děti z místní základní i mateřské školy. Právě tato drobotina v doprovodu svých učitelek se postarala o počáteční kulturní program.

V parku pak po celé čtvrteční dopoledne až do noci vyhrávala kapela Nezamysličanka a dechovka seniorů Chlaščeto. Pro davy lidí účastnících se slavnosti byly připraveny limotéka, pivnictví, samonálevna, obžerstvení a cukrovarnictví.

Nezamyslické svatováclavské slavnosti ovšem pokračovaly až do neděle. V pátek večer byl v místním kulturáku připraven program spojený s vinobraním, v sobotu proběhl na fotbalovém hřišti tradiční „srandamač“ i s kolotoči a večer došlo i na Svatováclavský běh. Neděle pak byla zahájena mší svatou v místním kostele, načež po celý den pokračovala hodová zábava s jarmarkem i divadelním představením.