Arnika pořádá 13. ročník ankety Alej roku 2023. Nominováno je 45 alejí ze 13 krajů České republiky a každý den přibývají. V Olomouckém kraji jsou nominovány 3 aleje. Mezi nominovanými je zatím například historická třešňová alej. Jedna z alejí získá díky anketě unikátní ošetření kořenů stromů.

Možnost nominovat Alej roku 2023 skončí 26. října. Hlasování veřejnosti začne poté 2. listopadu 2023 a bude probíhat až do čtvrtka 25. ledna 2024. V tomto období budou moci lidé z celé republiky hlasovat na stránce alejroku.cz pro svoji oblíbenou alej a rozhodnout tak, která z nich získá prestižní titul Alej roku 2023.

Specialitou tohoto ročníku ankety Alej roku bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji, kterou provede firma Groown. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

A jaké aleje se letos budou ucházet o zájem veřejnosti v Olomouckém kraji?

Třešňová alej u Nového Malína

Zámecká alej v Hluchově

Alej Jánský vrch

Dubová alej u zámku Čechy pod Košířem

Za zmínku určitě stojí překrásná třešňová alej u obce Nový Malín. Čítá 183 exemplářů třešní starších více než 100 let, a dalších 134 dosázených třešní v posledním desetiletí. Jde o velmi staré stromy, které jsou významným krajinotvorným prvkem. Právě pro své stáří se již alej ocitla v ohrožení, díky odhodlaným zachráncům a místnímu občanskému sdružení se podařilo jejímu vykácení zabránit. Své příznivce si ale jistě najdou i další aleje z olomouckého kraje, jako je například Zámecká alej v Hluchově, která byla obnovena kolem bývalého šlechtického hospodářského statku, nebo Dubová alej u zámku Čechy pod Košířem, která je spojená s životem českého malíře Josefa Mánesa.

K zasílání dalších nominací vybízí koordinátorka ankety Aleje roku, Denisa Hronová: “Příběhy lidí spjaté s alejemi jsou výjimečné, zajímavé a motivující. Je vidět, že lidem na stromech záleží. Jsem jim vděčná, že se s námi o tyto příběhy dělí a pomáhají tak šířit povědomí o významu alejí v krajině. Zapojte se také do Aleje roku 2023 a objevte krásu a příběhy alejí ve svém okolí. Nominovat může kdokoliv – jednotlivec, škola, spolek, neziskovka, firma přes nominační formulář. Stačí, že se vám alej líbí, nebo že máte s ní spjatou milou vzpomínku. Hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Každá má šanci na výhru, rozhodnout může její silný příběh, obdivuhodná krása, snaha o záchranu nebo zapojení místních lidí do hlasování.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje a stromořadí, které patří ke zdravé a fungující krajině. Motivujeme lidi, aby se zajímali o vzrostlé stromy, protože jsou důležitou součástí našeho prostředí, přinášejí užitek lidem a pro přírodu mají také mnoho významných funkcí.

Např. nám pomáhají tím, že omezují hluk ze silnice nebo odnos zeminy z polí. Řidičům také usnadňují orientaci v noci nebo za deště. Naše země je protkána tisíci kilometrů silnic, silniček, polních cest a většinu z nich lemují stromořadí. V součtu už to má značný pozitivní vliv na přírodu. Stromy jsou domovem desítek, někdy i stovek, druhů živočichů. Někteří z nich je využívají při migraci mezi vhodnými biotopy nebo jako loviště. Zapojením do ankety nám pomáháte šířit povědomí o významu alejí a stromořadí v české krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili.

Nominující celorepublikové vítězky se může těšit na let balonem s HaBalon nebo na světelný obraz Li-Go. Pro autory nominací krajských vítězek připravíme dárkové balíčky s poukázkami do FotoŠKoda, lahůdkami od Perfectly Delicous, se vstupenkami do Bečovské botanické zahrady a další.