Uplynulou středu 4. října se ve Společenském domě v Prostějově opět sešli senioři, aby oslavili svůj svátek. Osmého ročníku v pořadí se jich tentokrát zúčastnilo na pět set. Čekal je nejen veletrh sociálních služeb, ale i kulturní program, který mimo jiné nabídl i tanec se psy. Závěr patřil Radimu Schwabovi a jeho hudebnímu vystoupení, při kterém si návštěvníci mohli i zatančit.

za přispění Kristýny Bohatové

Po slavnostním zahájení oficiálního programu dětským pěveckým sborem Horáček se ve 14 hodin ujal slova primátor František Jura a náměstkyně pro sociální oblast Marcela Župková, kteří návštěvníkům popřáli příjemnou zábavu a pevné zdraví. Společně strávit čas se seniory přišli také první náměstkyně primátora Milada Sokolová i další náměstkové Jiří Rozehnal a Miloš Sklenka.

Program odstartovalo vystoupení pěveckého sboru Horáček ze ZŠ v ulici Dr. Horáka. Po zahájení v režii vedení města se představily mažoretky ze souboru Krokodýlek. Důležité informace zazněly během přednášky zaměstnanců Úřadu práce o systému dávek, pak už však přišla řada na populárního muzikálového zpěváka Radima Schwaba. Po prvním kole losování tomboly se lidé dobře bavili při roztomilých ukázkách tanců se psem tzv. Dog Dancingu. Následná přednáška Terezy Drmolové z Městské knihovny Prostějov zprostředkovala často překvapivá fakta ze zákulisí této oblíbené instituce. Po spíše statické ukázce to na pódiu pořádně rozparádily mladé tanečnice gymnastického aerobiku a také street dance. K tomu, aby se senioři zbytečně nestali obětí podvodníků, měla přispět přednáška Policie ČR. A po finálovém losování oblíbené tomboly vše uzavřelo druhé vystoupení Radima Schwaba.

„Jsem tady už asi po čtvrté a je to bezvadné jako každý rok. Tentokrát se mi obzvláště líbilo super vystoupení mažoretek, které bylo hned ze začátku. Ale asi hlavním tahákem je Radim Schwab, kterého si v Prostějově nikdy nenechám ujít,“ svěřila se Jana Kubínová, která je častou návštěvnicí všech možných kulturních akcí.

Podobně to viděla i další z přítomných. „Radim je jednička, to je jasné. Ale i ti ostatní jsou skvělí. Za sebe bych ale přece jen zkrátila některé přednášky, přináší sice zajímavé informace, ale když je jich moc, tak to člověk stejně hned zapomene,“ zhodnotila Věra Hlobilová. „Jsme tady s kamarádkami už asi potřetí v řadě a vždy si odneseme něco nového. Tentokrát nás zaujala nabídka magistrátu, který představil participativní rozpočet. Hodně nás překvapilo, že návrhy na realizaci nějaké akce do něj můžeme podat i my,“ přidala se paní Eva.

Oslavy Svátku seniorů se opět konaly pod hlavičkou Zdravého města Prostějova, záštitu nad nimi letos převzala již zmíněná náměstkyně primátora Marcela Župková. „Představili se zástupci sociálních služeb, ale i výrobci nejrůznějších kompenzačních pomůcek. Mimo jiné jsme zde měli studenty střední zdravotnické školy, zástupce Centra sociálních služeb, Charity, SONS a Tyflo centra, Onko Diana a další,“ sdělila Večerníku náměstkyně, s níž vám již v příštím čísle přineseme exkluzivní rozhovor.

Tradice pořádání této akce se v Prostějově nepochybně velmi dobře ujala, senioři z Prostějova se tak již nyní mohou těšit na její příští ročník.