Zdá se to až k nevíře, ale obchodní centrum Zlatá brána už na hlavním prostějovském náměstí funguje takřka celé jedno desetiletí. A i když oficiálně její jubileum teprve přijde, tak oslava proběhla už s předstihem na slušivé datum 10. října - to aby těch desítek bylo ještě víc.

Navíc právě v tento den před padesáti lety vyrostl předchůdce centra, OD Prior. Úterní odpoledne tak na náměstí patřilo doprovodnému programu, v rámci kterého si na své přišly všechny generace. Vše se uskutečnilo bez jakýchkoliv komplikací, byť venkovní doprovodný program komplikovalo nepříznivé počasí.

Psal se listopad roku 2013, kdy se slavnostně otevíralo nové obchodní centrum, jež nahradilo stávající Prior. A „obchoďák“ praskal ve švech. Od té chvíle už uplynulo deset let a jak se sluší a patří, ke kulatému výročí patří nefalšovaná oslava. Narozeninový program tak dostal zelenou úderem čtrnácté hodiny, kdy vše začalo před bočním vchodem do Zlaté brány, který ze začátku patřil hlavně dětem. Tam na ně čekal obrovský skákací hrad a připraveno bylo i malování a tetování na obličej, kde se stála fronta v průběhu celého odpoledne.

Při vstupu do budovy obchodního centra dostal každý z návštěvníků možnost se účastnit losování o hodnotné ceny, které dodali partneři akce. Nechyběly tak různé dárkové předměty, poukazy na nákupy v hodnotě od 200 do 500 korun, slevové kupóny či dárkové tašky a balíčky. K jejich získání přitom stačilo tak málo. Vystát si frontu, vybrat si z připraveného klobouku svůj los a zjistit, zda jste uspěl. Velká fronta a postupné ubývání cen byly jasným důkazem skutečně velkého zájmu.

„Lidí se tu už za první hodinu sešlo opravdu dost, rozdali jsme už řadu cen. Jestli to takto půjde dál, tak ke konci možná žádné ceny nebudou,“ glosoval se smíchem už po hodině brigádník Petr, který měl losování na starost.

Já jsem štěstí neměla, ale kamarádka ano, protože vyhrála velký kosmetický balíček, hned si ho odnesla domů. Byla jsem až překvapená, kolik cen je tady k dispozici, určitě tím organizátoři udělali radost nejednomu zákazníkovi,“ pronesla paní Hana Štěpánková, která na akci zavítala právě s kamarádkou a přiznala, že do Zlaté brány chodí nakupovat pravidelně.

První hodinka byla dokladem toho, že je brzy odpoledne, návštěvníků bylo poskromnu. Postupem času se ale plnilo nejen obchodní centrum, ale i okolní areál, k čemuž přispělo i nádherné počasí. Velký zájem se projevil od patnácté hodiny, kdy začal koncert cimbálové muziky. Své umění předvedl na připraveném místě i šéfkuchař Karel Dostál z restaurace Sauce and meat, který si připravil na ochutnávku vynikající hovězí. „Je vidět, že pan šéfkuchař umí, moc jsem si pochutnala, šla jsem si ještě pro přídavek,“ smála se jedna z přítomných.

Na zástupy návštěvníků toho však čekalo mnohem víc. Nechyběly další dobroty, o které se postarali nájemníci obchodního centra. Lidé tak mohli ochutnat dobroty z Matějova pekařství, různé druhy sýrů z prodejny Gran Moravia. Scházet nemohl ani uvítací drink v podobě chutného proseca, nealkoholický přípitek zastoupil čaj.

S přibývajícím časem a příchodem lidí ze zaměstnání se tak postupně Zlatá brána velmi solidně zaplnila a byla prostoupena pozitivní atmosférou. „Já jsem šťastná, že jsme mohli toto jubileum oslavit společně s našimi zákazníky, bez nichž by to prostě nešlo. Snažíme se pro ně pravidelně připravovat různé akce, aby se u nás cítili co nejkomfortněji. Při příležitosti oslavy takového jubilea se nám to snad také podařilo,“ mohla spokojeně uvést manažerka obchodního centra Karla Otavová