Po neuvěřitelných pětašedesáti letech společného života si uplynulou sobotu řekli opět své ANO manželé Etela a Zoltán Szabovi.

Domov seniorů v Nerudově ulici v Prostějově tak byl svědkem velké slávy, vždyť kamennou svatbu tady slavili poprvé v historii!

 

Je vůbec možné v dnešní době vydržet spolu pětašedesát let? Pokud byste měli možnost potkat se alespoň na chvíli s manžely Etelou a Zoltánem Szabóovými, uvěřili byste ihned tomu, že to možné skutečně je. Oba rodáci ze slovenského Nededu a Malé Kamenice žijí už několik let v Domově seniorů Prostějov v Nerudově ulici. A jejich vzájemná láska, tolerance a chuť být neustále spolu jsou bezmezné. Není tedy divu, že společně s mnoha členy své rozvětvené rodiny, pracovníky domova i jinými návštěvníky oslavili v sobotu 14. října 2023 odpoledne kamennou svatbu. A to přímo v domově seniorů, pro který to bylo vůbec poprvé. Večerník byl přímo u toho!

Vedení prostějovského Domova seniorů v Nerudově ulici společně se všemi pracovníky tohoto zařízení připravilo pro manžele Szabóovy skutečně velkou oslavu. Ostatně jak se na 65 let společného života sluší a patří. „Je mi potěšením vést po pětašedesáti letech manželství tento svatební obřad. Kamenná svatba paní Etely a pána Zoltána je důkazem silné lásky,“ řekla oddávající Alena Pagáčová, která je prostějovskou radní a zároveň vedoucí pracovnicí sociální aktivizace v Domově seniorů v Nerudově ulici.

Zoltán Szabó se narodil 15. července 1934 v Malé Kamenici na Slovensku. Pracoval jako lesní dělník, rád hrával fotbal a později i fotbalisty trénoval. Jeho manželka Etela se narodila 12. října 1939 v Nededu na Slovensku, pracovala jako uklízečka a kuchařka v jídelně. Měla ráda ruční práce. „Jejich setkání bylo osudové a bylo stvrzeno svatbou 27. září 1958. Čas, který společně strávili jako manželé, je důkazem toho, že jejich svazek je velice pevný, stálý a plný lásky. V průběhu let se jim narodily tři děti, syn Ladislav a dcery Magdaléna a Iveta. Radost jim nyní dělá i sedm vnoučat, a to Ladislav, Mišo, Milan, Jano, Michal, Magdaléna a Sabina,“ dozvěděl se Večerník od Aleny Pagáčové.

Jakmile si manželé Szabóovi řekli znovu po pětašedesáti letech slavnostní ANO, Večerník měl možnost popovídat si krátce s nevěstou. „Je to opravdu velmi dlouhá doba. Během našeho manželství se samozřejmě vyskytly i těžké chvíle. Ale víte co, vždycky jsme se se Zoltánem domluvili, vždycky jsme našli řešení. Všechno je o toleranci. A když je v tom i láska, tak o tom je celý vztah. Tak jsme dnes tady,“ usmála se čtyřiaosmdesátiletá Etela Szabóová, zatímco její manžel usrkával ze skleničky sektu.

Na kamenné svatbě manželů Szabóových se v sobotu odpoledne sešla i jejich početná rodina, jejíž členové dorazili do Prostějova ze všech koutů bývalého Československa. Pracovníci domova pak připravili i nádherný kulturní a společenský program, v němž hlavní roli hrála vystoupení Národopisného hanáckého souboru Mánes. „Pokud se nepletu, tak kamennou svatbu historie tohoto zařízení ještě nezapsala, je to poprvé. Já bych rád oběma manželům popřál do dalšího života hodně další lásky, štěstí a pochopitelně i zdraví. A snad mi dovolí vyslovit ještě jedno přání. A to, abychom se tady znovu sešli za dalších pět let při jejich další svatbě. To už bude platinová,“ uzavřel ředitel Domova seniorů Prostějov Marek Němec.